x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dezinteres fata de eclipsa de Soare

Dezinteres fata de eclipsa de Soare

de Paula Anastasia Tudor    |    Erik Hoosz    |    04 Oct 2005   •   00:00
Dezinteres fata de eclipsa de Soare

Ieri a avut loc o eclipsa partiala de Soare care a fost vizibila atat de pe teritoriul tarii noastre, cat si din Portugalia, Spania sau Algeria. Chiar daca spectacolul n-a fost decat "partial", eclipsa a fost unul dintre cele mai importante fenomene astronomice ale anului 2005.

In Bucuresti, putinii pasionati de astronomie au putut urmari acest fenomen de la Observatorul Astrono-mic "Amiral Vasile Urseanu". "Am avut noroc pentru ca cerul a fost senin, insa fata de alte evenimente de aceeasi amploare, publicul a fost mai putin numeros", a declarat Mihai Dascalu, referent in cadrul Observatorului Astronomic. Pentru observarea cu ochiul liber, pasionatii au folosit ochelari cu filtre speciale, la fel ca aceia folositi la eclipsa totala de la 11 august 1999.

CONFERINTA. La Galati, fenomenul astronomic a putut fi observat in conditii excelente de la Planetariul Complexului Muzeal de Stiintele Naturii. Vremea frumoasa a tinut cu cele cateva sute de galateni care la ora 12:33 au putut observa, prin lunetele montate pe terasa muzeului, faza maxima a eclipsei. Observarea fenomenului a fost precedata de o conferinta de specialitate si de vizionarea unui film documentar. Directorul general al Compexului Muzeal de Stiintele Naturii, Camelia Grosu, a precizat ca de la Galati s-a putut observa faza maxima de acoperire a discului solar, intr-o proportie de 44%.

Faza maxima a fenomenului astronomic s-a produs la Constanta intre orele 11:20 si 13:45. Urmatorul fenomen astronomic important la care publicul va putea asista este o eclipsa partiala de Soare care va avea loc la 29 martie 2006. (Erick Hoosz, Paula Tudor)

×
Subiecte în articol: observator