Bulgaria si Romania se afla in mijlocul unei dispute in termeni amicali cu privire la granita lor maritima, “ciondaneala' vizand o controversata suprafata de 17 kilometri patrati despre care se presupune ca ar adaposti importante zacaminte de petrol si gaze, relateaza cotidianul austriac Die Presse. Ziarul austriac crede ca ambele tari doresc rezolvarea rapida a chestiunii, afirmand chiar ca, pentru a calma furtuna pe care chiar el a starnit-o cu niste declaratii pentru un post de televiziune, ministrul roman de Externe Cristian Diaconescu depune eforturi intense. El crede, sustin cei de la Die Presse, ca se va putea ajunge rapid la un acord cu privire la aceasta frontiera de stat, refuzand sa accepte ideea ca exista vreun conflict teritorial intre Sofia si Bucuresti. “Aceasta chestiune nu este un motiv de cearta, ci de negocieri', crede Diaconescu, citat de Die Presse.
Jurnalistii austrieci reamintesc faptul ca, prin declaratia sa de luna trecuta pentru Digi 24, Diaconescu “a reaprins o discutie care dateaza de aproape doua decenii privind frontiera maritima dintre cele doua state membre UE'. “Nu trebuie nimeni sa se supere, nu trebuie nimeni sa se enerveze pentru ca sunt domenii de interes national pentru ambele state si care la un moment dat ar trebui totusi sa fie rezolvate pentru ca iata apar, sa spunem, probleme de exploatare, de concesiune', a afirmat atunci ministrul de Externe.
Partidul ultranationalist bulgar Ataka a reactionat imediat la discursul ministrului roman de Externe, reaminteste Die Presse, care il citeaza pe liderul partidului, Volen Siderov, potrivit caruia “interesele economice ale Bucurestiului si zacamintele de gaz si petrol din Marea Neagra reprezinta in acest caz pretentiile nefondate ale vecinilor Bulgariei fata de teritoriul bulgaresc'. In cadrul unei demonstratii organizate in fata Ambasadei Romaniei a Sofia, partidul cu o pozitie anti-europeana a cerut Bruxellesului sa impuna sanctiuni Bucurestiului, adauga Die Presse.
Desi propunerea lui Diaconescu a starnit mare agitatie si in presa bulgara, nici Sofia si nici Bucurestiul nu doresc o escaladare a disputei privind granita maritina, cred cei de la Die Presse. Fie ca este vorba despre dorinta comuna de a adera la spatiul Schengen, blocata in ambele cazuri de opozitia Olandei, sau despre proiecte bilaterale precum finalizarea lucrarilor de constructie pentru cel de al doilea pod peste Dunare de la Vidin, “Bulgaria si Romania au prea multe interese comune si prea multe preocupari de ordin intern pentru a-si strica bunele relatii de vecinatate din cauza unui litigiu privind frontiera', adauga ei.
Pe ambele maluri ale Dunarii s-a incercat o relaxare a valurilor de indignare. Conflictele teritoriale sunt absurde in secolul al XXI-lea, a afirmat premierul bulgar Boiko Borisov. Bucurestiul si Sofia impartasesc aceleasi valori europene si vor rezolva rapid aceasta chestiune, a asigurat si seful statului bulgar, Rosen Plevneliev, citat de Die Presse.
Dar chiar si in cazul in care acesti doi vecini vor incepe sa discute despre granita lor maritina bogata in petrol in deplina prietenie prin runde nesfarsite de negocieri, acest litigiu este alimentat de interese concrete. Granita maritima devine din ce in ce mai interesanta pentru ambele state nu numai datorita presupuselor zacaminte petroliere si gazifere, ci si celor doua proiecte de gazoducte, South Stream si Nabucco, noteaza Die Presse.