x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Digurile Deltei, disputate aprig

Digurile Deltei, disputate aprig

de Alexandru Nastase    |    03 Sep 2007   •   00:00
Digurile Deltei, disputate aprig
Sursa foto: Christian Silva/

Autorităţile pregătesc o nouă naţionalizare la Tulcea. După ce au reziliat abuziv contractele de concesiuni privind valorificarea resursei piscicole şi au tărăt statul in zeci de procese, guvernanţii se pregătesc să confişte şi digurile pe care le-au văndut in anii ’90 şi care acum sunt proprietate privată.


Curtea de Conturi a recomandat Consiliului Judeţean CJ Tulcea să preia toate digurile din Deltă care se regăsesc atăt in patrimoniul unor societăţi private, căt şi in cel al CJ. Recomandarea Curţii de Conturi este cuprinsă intr-un raport al instituţiei, semnat de directorul Curţii de Conturi Tulcea, Liviu Bocăneală. Documentul a fost redactat in urma unui control efectuat la cererea prefectului Chirică Lefter, care s-a arătat nemulţumit de faptul că din inventarul CJ au dispărut digurile din Delta Dunării. "Digurile de apărare impotriva inundaţiilor au fost pur şi simplu scoase din inventarul domeniului public al judeţului. Nu au fost trecute nici in domeniul public al statului, nici in domeniul privat al judeţului, incălcăndu-se prevederile Legii 213 din 1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia", se arată in raportul sus-menţionat. In contractele de vănzare-cumpărare incheiate de cumpărătorii fostelor societăţi agricole şi piscicole din Deltă şi AVAS se menţionează că noii proprietari ai unităţilor comerciale trebuie să reducă din capitalul social prejudiciul inregistrat, ca urmare a predării bunurilor care alcătuiesc domeniul public, respectiv digurile. Astfel, CJ Tulcea este obligat să reia procedurile in instanţă pentru recuperarea digurilor, avănd in vedere că prin unele sentinţe civile emise de Tribunalul Tulcea s-a stabilit ca preluarea digurilor de către stat de la societăţile Piscicola şi Agrodelta Sireasa să se facă cu plata unor despăgubiri. Curtea de Conturi a recomandat, totodată, Consiliului Judeţean să semneze cu societăţile care spun că sunt proprietare ale digurilor procese verbale de predare-primire a acestor bunuri, conform legilor in vigoare. Autorităţile judeţului au păreri contradictorii cu privire la regimul juridic al digurilor din Deltă. Astfel, in timp ce secretarul Consiliului Judeţean, Constantin Cabuz, susţine că lucrările de apărare impotriva dezastrelor aparţin societăţilor private, prefectul Chirică Lefter este de părere că digurile sunt in proprietatea Consiliului.


NAŢIONALIZARE. Toate bune şi frumoase in cazul recomandărilor Curţii, numai că asta ar insemna o nouă naţionalizare. Consiliul Judeţean Tulcea a văndut şi concesionat in anii ’90 o bună parte din digurile din Delta Dunării, pe perioade cuprinse pănă la 49 de ani. Orice reziliere a acelor contracte, acum in plină derulare, se poate face numai cu juste dezdăunări. In 2006 s-a creat insă un precedent periculos. Contractele de concesioare a valorificării resursei piscole din Rezervaţiei au fost reziliate fără acordarea acestor dezdăunări. Asta a dus intr-un singur an la un număr record de procese, foştii concesionari cerănd in instanţă drepturile care li se cuveneau. O parte din ei deja au căştigat in primele instanţe sume importante, care vor trebui plătite tot de la bugetul de stat.


Renaturare
Chestiunea digurilor este foarte importantă şi in contextul reconstrucţiei ecologice a Rezervaţiei Biosferei. Proces necesar pentru Delta Dunării, reconstrucţia ecologică stagnează practic de doi ani deoarece, pentru a se putea inunda amenajările agricole şi piscicole, trebuie sparte şi digurile. Discuţia rămăne deschisă.

×
Subiecte în articol: verde! digurile