x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DIICOT - Tânărul din Craiova a promovat în mediul online doctrina radical islamistă a ISIS

DIICOT - Tânărul din Craiova a promovat în mediul online doctrina radical islamistă a ISIS

08 Dec 2015   •   18:55
DIICOT - Tânărul din Craiova a promovat în mediul online doctrina radical islamistă a ISIS

Procurorii DIICOT susţin că tânărul de 17 ani din Craiova a promovat în mediul online doctrina radical islamistă prin postarea unor opinii, imagini, înregistrări audio/video reprezentând acţiuni de propagandă ale grupării teroriste Statul Islamic, respectiv decapitări şi incendieri de persoane, execuţii prin împuşcare.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii efectuează cercetări faţă de acesta pentru săvârşirea infracţiunii de promovare a unui mesaj prin propaganda prev. de art. 332 alin. 4 din Legea nr. 535/2004 - privind prevenirea şi combaterea terorismului.

"În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2015, suspectul B.L.C. a promovat în mod sistematic, în public, doctrina radical islamistă prin postarea în mediul online, prin intermediul unor reţele de socializare, a unor opinii, scrieri, imagini, înregistrări audio/video reprezentând activităţi/acţiuni armate/violente şi de propagandă ale grupării teroriste Statul Islamic (decapitări şi incendieri de persoane; execuţii prin împuşcare; mesaje radical-jihadiste ale liderilor unor grupări teroriste; mesaje de propagandă a Statului Islamic; promovarea Sharia), cu intenţia de a le face cunoscute şi a determina câştigarea de noi adepţi capabili să recurgă la săvârşirea aceluiaşi gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o", susţine DIICOT.

Adolescentul în vârstă de 17 ani a fost ridicat de procurorii DIICOT marţi dimineaţa de la locuinţa sa din Craiova, fiind dus apoi la sediul central al DIICOT din Bucureşti, pentru a fi audiat.

Cu ocazia percheziţiei făcute la locuinţa acestuia, au fost găsite şi ridicate documente, materiale de propagandă islamistă şi sisteme informatice.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, suportul tehnic şi informativ fiind asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

În ianuarie 2015, tânărul a postat pe un blog un mesaj în care arată că s-a convertit la islamism "după ce a descoperit adevărul", luându-şi numele de Omar al-Faruq.

Tot pe acel blog, el dezvăluie că a făcut cercetări în legătură cu evenimentele din Siria şi că a fost şocat de o înregistrare pe internet cu armata lui Bashar al-Assad.

De asemenea, tânărul intenţiona să îşi ia Bacalaureatul şi carnetul de conducere, după care să plece să studieze Islamul la Universitatea din Medina, Arabia Saudită.

După ce tânărul a fost ridicat de procurori, bunicul acestuia a declarat că băiatul trecuse de doi ani la religia musulmană.

"Băiatul trecuse de doi ani la religia musulmană. Nu ne povestea nouă ce făcea el acolo, dar era foarte încântat. Am încercat să îl convingem să nu mai meargă acolo, dar nu a renunţat. Până la urmă, decât să meargă prin baruri, mai bine să meargă la biserică", a spus bunicul tânărului.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, Ovidiu Marincea, a declarat pentru AGERPRES că SRI avea cunoştinţă de activitatea de autoradicalizare a tânărului din Craiova suspectat de propagandă jihadistă şi a furnizat toate informaţiile autorităţilor competente.

''Aveam cunoştinţă de activitatea de autoradicalizare a lui şi am furnizat toate informaţiile pe care le-am avut autorităţilor competente, respectiv DIICOT, care a preluat cazul. În acest moment, fiind ancheta în desfăşurare trebuie să ne abţinem de la orice comentariu, noi, SRI, dar o să dăm un comunicat oficial la un moment dat", a spus Ovidiu Marincea.

×
Subiecte în articol: craiova tanar radicalizare islamism