x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Din 4.700.000 de pensionari, 3.780.000 au pensii sub 1.000 de lei

Din 4.700.000 de pensionari, 3.780.000 au pensii sub 1.000 de lei

de Diana Scarlat    |    16 Iul 2010   •   00:00

Pensionarii cer preşedintelui şi premierului să nu aprobe impozitarea tuturor pensiilor, ameninţând cu o nouă serie de proteste. Preda Nedelcu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor (FNP), arată că 3.780.000 de pensionari, din totalul de 4.700.000, au pensii mai mici de 1.000 de lei, iar jumătate dintre aceştia au pensii mai mici decât salariul minim pe economie.

Federaţia Naţională a Pensionarilor a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Emil Boc, cerând să nu se impoziteze pensiile conform propunerii lui Traian Băsescu. "Federaţia noastră vă solicită să nu aprobaţi o asemenea măsură, care va avea consecinţe negative suplimentare asupra traiului pensionarilor şi va creşte rata sărăciei, într-un an declarat de Uniunea Europeană «Anul European pentru combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale»", se specifică în scrisoare. Preda Nedelcu acuză neconcordanţa dintre politica Guvernului şi politicile europene de combatere a sărăciei.

Preşedintele FNP a declarat într-o conferinţă de presă că nu i-a solicitat preşedintelui Băsescu o întâlnire pentru a discuta despre problemele pensionarilor, pentru că a cerut acest lucru de patru ori, de la începutul anului, şi niciodată nu a primit un răspuns. "Dacă nu se ţine seama de solicitarea noastră, vom folosi toate mijloacele legale pentru a cere imperativ să nu se aplice o astfel de măsură", a precizat Nedelcu. Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat marţi că România ar trebui să treacă la un sistem de impozitare progresivă a veniturilor de la 1 ianuarie 2011, inclusiv a tuturor pensiilor, concomitent cu scăderea TVA, după şase ani de cotă unică.

×
Subiecte în articol: observator