x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Din a treia incercare - Adela si Hayssam, impreuna la Beirut

Din a treia incercare - Adela si Hayssam, impreuna la Beirut

de Miruna Pasa Petru    |    15 Ian 2007   •   00:00
Din a treia incercare - Adela si Hayssam, impreuna la Beirut
Reteta plecarii reusite: fara copii
Sotia sirianului Omar Hayssam, Adela, a plecat sambata seara din tara cu destinatia Beirut. Apropiati ai familiei sustin ca scopul calatoriei este acela de a-si intalni barbatul fugit din Romania in urma cu sapte luni.

Plecarea Adelei Omar sambata in jurul orei 23:30, cu o cursa Bucuresti - Beirut, a starnit ieri fel de fel de reactii in randul opiniei publice. Realitatea este insa una singura si nu are nici o conotatie ilegala. Sotia sirianului Omar Hayssam este un cetatean roman ca oricare altul, cu drept de libera circulatie neingradit, care are voie sa vina si sa plece oriunde doreste. Faptul ca sotul sau are in tara probleme extrem de grave cu legea penala si ca acesta este un fugar urmarit international prin Interpol nu au nici o influenta asupra drepturilor Adelei Omar. Un principiu simplu de drept spune ca raspunderea penala si toate interdictiile aferente sunt personale, ele se rasfrang exclusiv asupra persoanei cercetate sau gasite vinovate de comiterea vreunei infractiuni. Sotia lui Omar nu este cercetata si nu are pe numele sau vreo interdictie a dreptului la libera circulatie.

LEGAL. Potrivit reprezentantilor Politiei de Frontiera, aceasta s-a prezentat la Aeroportul "Henry Coanda" cu toate actele necesare unei plecari peste granita. Pasaportul femeii este perfect legal, iar autoritatile nu au in baza de date vreo interdictie de parasire a tarii pe numele ei. Sotia sirianului a fost adusa la aeroport de cumnata sa, Carmen Omar, iar surse din politie au declarat ca avea in bagaje mai multe medicamente, majoritatea calmante. Adela Omar a plecat singura din tara si, potrivit rudelor, urmeaza sa lipseasca zece zile pentru a-si vedea sotul, care ar urma sa fie din nou internat pentru efectuarea unei operatii. Capitala Libanului a mai fost vehiculata in cazul fugii lui Hayssam in luna noiembrie a anului trecut, cand surse apropiate familiei sustineau ca sirianul se afla la Beirut, unde a fost supus unei interventii chirurgicale. Daca Adela Omar se va intoarce sau nu in Romania ramane de vazut, insa pana la acest moment se stie ca aceasta si-a cumparat bilet dus-intors. Cei sapte copii ai familiei au fost lasati in grija rudelor, deoarece pentru plecarea lor din tara era necesara o procura valabila de la tatal lor.

Imediat dupa aflarea informatiei au aparut unele voci care sustin ca plecarea Adelei Omar din tara va fi urmata in curand si de cea a copiilor familiei. Potrivit acestei teorii, se va cere unei instante permisiunea pentru reintregirea familiei, deoarece ambii parinti se afla peste hotare. Scenariul a fost contrazis de alte voci care au sustinut ca sintagma "reintregire a familiei" nu mai este tocmai actuala in Romania post-revolutionara, cu atat mai mult cu cat mama copiilor este absolut libera sa se intoarca oricand la ei. Potrivit unor alte pareri, nimic nu-i blocheaza acum pe cei doi soti sa-si cheme copiii cu ajutorul unor documente, de data aceasta valabil intocmite.

ANTECEDENTE. De la fuga lui Omar Hayssam, aceasta este cea de-a treia incercare a membrilor familiei lui de a se duce sa-l vada. Prima data, in august 2006, au incercat sa plece doi dintre baietii sirianului, dar acestia au fost opriti de autoritatile aeroportuare, pentru ca declaratiile notariale prezentate nu erau in regula.

Politistii au stabilit atunci ca declaratia prin care mama celor doi minor isi dadea acordul pentru plecare era valabila, dar cea prin care era exprimat acordul tatalui, datata 14 iunie 2006, nu putea fi luata in considerare, deoarece nu era precizata persoana care i-ar fi insotit pe copii si nici statul in care minorii s-ar fi deplasat. Adela Omar declara ca minorii, de 14 si 16 ani, erau asteptati la Damasc (Siria) de "neamuri", dar ca nu stia exact cine i-ar fi asteptat la aeroport. A doua tentativa de plecare a avut loc in decembrie 2006, cand Adela Omar si toti cei sapte copii ai sai au fost opriti sa plece spre Istanbul din acelasi motiv: neregularitatea documentelor trimise de tata pentru calatoria minorilor. Potrivit Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, documentul aratat de Adela Omar era o declaratie a lui Hayssam data in fata unui notar din Republica Liban, dar nu avea toate legalizarile necesare pentru a fi valabil.

VERIFICARI.Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a dispus verificari in acest caz, pentru a se stabili cine i-a semnat procura sirianului. La aproape o luna de la demararea investigatiilor, nici pana in acest moment nu s-a gasit un vinovat, iar cercetarile continua.

CONSECINTE
Fuga din tara a lui Omar Hayssam a provocat anul trecut demisia sefilor SRI, Radu Timofte, si SIE, Gheorghe Fulga, si a procurorului general, Ilie Botos. Autoritatile au inceput, de asemenea, o ancheta cu privire la comportamentul profesional al procurorului din cazul rapirii, Ciprian Nastasiu, si al judecatoarei Sofica Dumitrascu, cea care l-a eliberat pe Omar din arest. Parchetul a dispus neinceperea urmaririi penale in cazul celor doi, dar in prezent Nastasiu este cercetat disciplinar de CSM cu privire la modul in care a gestionat aceasta situatie. Desi au fost vehiculate public mai multe informatii cu privire la posibilul loc in care s-ar afla Omar, autoritatile romane nu au, cel putin oficial, vreo informatie certa cu privire la acest subiect. Sirianul a parasit Romania in luna iunie a anului 2006 si a fost dat in urmarire internationala prin Interpol.
El este judecat in Romania pentru rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak, pentru afacerile legate de privatizarea Foresta Nehoiu, dar si pentru importul unor capete de camion Volvo.
×
Subiecte în articol: observator hayssam omar familiei adela