x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Din zăpadă, în bălţi

Din zăpadă, în bălţi

de Monica Andrei Capatos    |    Elly Cîrstea    |    12 Feb 2010   •   00:00
Din zăpadă, în bălţi
Sursa foto: Dan Marinescu/JURNALUL NAŢIONAL

Multă apă. De asta au avut parte bucureştenii în aceste zile. 25 de zone ale Capitalei inundate, semafoare stricate, tramvaie blocate, intersecţii pline cu apă, guri de canal astupate de mocirlă. Un tablou al unei capitale europene. Nici veştile din ţară n-au fost mai bune. Judeţul Argeş a fost cel mai afectat din cauza zăpezii şi a viscolului.



Problemele apărute ieri în Bucureşti vin din istorie, canalizarea oraşului nu poate face faţă unui volum mare de apă, iar unele cartiere nici nu sunt racordate la sistemul de apă şi canal. Zonele cele mai afectate au fost Apărătorii Patriei, Dălhăuţi, Progresului, Giuleşti, Podul Alexandriei, intersecţiile Eroilor - Eroilor Sanitari, Sfânta Vineri - Corneliu Coposu şi Dimitrie Cantemir - Mărăşeşti, Piaţa George Coşbuc, Barbu Văcărescu - Lacul Tei, Unirii - Regina Maria, Colentina - Doamna Ghica, Aviatorilor - Modrogan, Pod Băneasa - statuie Mihail Kogălniceanu. Bucureştenii au fost rugaţi să nu parcheze maşinile în zonele afectate. Dacă se poate să le pună bine, în locuri sigure, pentru că nici carosabilul nu a fost favorabil unei călătorii. Doar în 24 de ore, în Capitală au avut loc peste 80 de tamponări şi cinci accidente rutiere soldate cu şase răniţi, între care unul grav.

NOAPTE DE COŞMAR
Zeci de oameni au rămas blocaţi pe anumite drumuri din judeţul Argeş şi chiar într-un tren accelerat, împotmolit în zăpadă. Haosul s-a declanşat miercuri seară, când vântul a început să bată cu putere şi a troienit zăpada, în anumite locuri stratul de omăt atingând peste un metru şi jumătate. Alarma s-a dat la ora 19:30, când acceleratul 1869, care circula pe ruta Craiova - Bucureşti, a rămas înzăpezit miercuri între staţiile Fâlfani şi Costeşti, din Argeş. În tren se aflau 40 de călători, care au părăsit Săgeata Albastră după aproximativ 15 ore. Spre norocul lor, trenul avea rezerve de motorină şi instalaţia de încălzire a funcţionat toată noaptea. În ajutorul lor au fost trimise patru locomotive, însă toate au rămas înzăpezite, nămeţii fiind îndepărtaţi cu lopata de pompieri. Ieri, cu puţin înainte de prânz, una dintre locomotive a reuşit să-i preia pe călători şi a făcut două transporturi în Gara Costeşti, iar mai departe cei 40 de oameni au fost aduşi la Piteşti cu autocarele. Alte 21 de persoane au fost salvate în cursul nopţii de jandarmi, după ce au rămas blocate în autoturisme pe un drum comunal, între localităţile Teiu şi Buta. Pe şase drumuri judeţene şi unul comunal din Argeş, circulaţia a fost întreruptă pe tot parcursul zilei, după ce în noaptea de miercuri spre joi viscolul a adus grămezi mari de zăpadă pe şosele. De asemenea, s-au înregistrat căderi de pietre pe DN7C, între Arefu şi Barajul Vidraru, circulaţia în zonă fiind întreruptă.

×
Subiecte în articol: observator