x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Diploma de licenta, pe domenii

Diploma de licenta, pe domenii

11 Feb 2005   •   00:00

Anul universitar 2005-2006 va incepe la 30 septembrie, conform hotararii de guvern aprobate ieri de Guvern. Totodata, ministrul Educatiei, Mircea Miclea, a anuntat ca diplomele de licenta vor fi acordate pentru un domeniu care va include mai multe specializari si nu pentru o anumita specializare, conform sistemului practicat in prezent.

Decizia se va aplica pentru toate universitatile de stat sau particulare acreditate si/sau autorizate provizoriu incepand din anul intai de studiu 2005-2006 si va determina reducerea numarului de specializari, de la circa 300 la 66-67 de domenii.

RESTRUCTURARI. Ministrul de resort a precizat, totodata, ca este de asteptat ca noul sistem sa conduca la disparitia sau modificarea substantiala a unor specializari si, probabil, la "restructurarea" numarului de catedre. El a sustinut insa ca noul sistem nu va determina si reducerea numarului de studenti si profesori, cadrele didactice "competente" avand posibilitatea sa se orienteze spre cursurile de masterat, unde numarul de studenti este estimat sa creasca de aproximativ 3-5 ori in perioada urmatoare. Studiile universitare isi vor pastra aceleasi etape, respectiv cursuri pentru obtinerea licentei (cu o durata de trei ani), masterat si doctorat, studiile de masterat fiind insa obligatorii pentru obtinerea titlului de doctor. O alta decizie vizeaza organizarea in cadrul universitatilor de centre de consiliere si orientare in cariera pentru studenti.

SCOLARIZARE. De asemenea, s-au aprobat cifrele de scolarizare pentru invatamantul preuniversitar de stat finantat de la bugetele locale si cele pentru invatamantul superior de stat. Astfel, tinerii vor avea la dispozitie 61.320 de locuri fara taxa la facultati si 19.200 de locuri la invatamant postuniversitar, respectiv master si doctorat, cu aproximativ 20% mai mult fata de anul trecut. Structura anului de invatam‚nt preuniversitar va fi stabilita ulterior prin ordin al ministrului Educatiei si Cercetarii. (Aniela Nine, Eugenia Mihalcea)

×
Subiecte în articol: observator