x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Directorul Institutului de Hidrologie, condamnat la un 1 an şi 10 luni de închisoare cu executare

Directorul Institutului de Hidrologie, condamnat la un 1 an şi 10 luni de închisoare cu executare

21 Mar 2012   •   07:50
Directorul Institutului de Hidrologie, condamnat la un 1 an şi 10 luni de închisoare cu executare

UPDATE 12:55 - Directorul general si directorul economic al Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor au demisi in urma deciziei instantei de condamnare a acestora. Corpul de control al ministrului Mediului va verifica activitatea institutiei, potrivit unui comunicat al ministerului Mediului.

Petre Stanciu, directorul de la Institutul de Hidrologie, a fost condamnat la 1 an si 10 luni de inchisoare cu executare. Condamnarea are loc in dosarul "Cotelor apelor Dunarii". Initial, Stanciu fusese condamnat, in noiembrie 2011, de Judecatoria Sectorului 1, la un an si zece luni de inchisoare, insa cu suspendarea executarii pedepsei.

Stanciu este acuzat de fapte de coruptie, iar prejudiciul se ridica la 170.000 de euro. Alaturi de acesta au mai fost condamnate doua angajate ale institutiei. Decizia magistratilor de la Curtea de Apel Bucuresti este definitiva.

Procurorii DNA i-au trimis in judecata, in anul 2007, pe directorul INHGA, Petre Stanciu, directorul stiintific, Marinela Simota, fostul director economic, Ecaterina Porumbelu si fostul sef al Serviciului Financiar Contabilitate al Institutului, Violeta Dupu pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si fals intelectual.

Din probele administrate de procurorii DNA a rezultat ca in perioada ianuarie 2004 – septembrie 2005, cei patru inculpati, avand functii de conducere in cadrul I.N.H.G.A. (unicul institut national de specialitate care reprezinta Romania in domeniul hidrologiei, hidrogeologiei si gospodaririi apelor atat la nivel national, cat si la nivel international) si-au indeplinit cu stiinta, in mod defectuos, atributiile de serviciu, incalcand normele legale referitoare la incheierea si derularea conventiilor civile de prestari servicii cu terte persoane fizice.

Prin aceasta au cauzat o paguba de 555.290,80 RON institutului, obtinand avantaje patrimoniale pentru prestatorii de servicii.

De asemenea, in lunile decembrie 2005 si aprilie 2006, inculpatii Stanciu Petre si Simota Marinela, i-au determinat pe sefii de sectii si laboratoare sa intocmeasca inscrisuri care sa ateste fapte si imprejurari necorespunzatoare adevarului, pentru a acoperi neregulile constatate in urma unui control al Curtii de Conturi privind plata nelegala a unor prestatori de servicii in perioada ianuarie 2004 – septembrie 2005.

×