x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Directorul STB despre greva iminentă: Revendicările sindicaliștilor trebuie să fie realiste

Directorul STB despre greva iminentă: Revendicările sindicaliștilor trebuie să fie realiste

de Redacția Jurnalul    |    05 Sep 2023   •   14:15
Directorul STB despre greva iminentă: Revendicările sindicaliștilor trebuie să fie realiste
Sursa foto: Facebook

Revendicările sindicatelor din STB care amenință cu greva să fie realiste, spune directorul STB, Adrian Criț, într-un interviu la RFI.

Adrian Criț declară că a primit o notificare din partea sindicaliștilor, legată de începerea conflictului colectiv de muncă. Liderii sindicali amenință cu greva generală, dacă nu primesc salarii mai mari. Un șofer STB câștigă în prezent peste 6.600 de lei net pe lună. Sindicaliștii au cerut și un așa-numit "spor de burduf".

"Reprezentanții Societății de Transport București au negociat începând cu data de 18 iulie noile clauze din viitorul contract colectiv de muncă, clauze pe care sindicatul reprezentativ din cadrul societății și le dorea implementate. Cert e însă că solicitările lor trebuie să țină seama de bugetul de venituri și cheltuieli al societății și de contractul de delegare pe care noi îl avem cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov. Noi putem și admitem că luând în considerare inflația existentă și salariile angajaților, e normal să crească cu un indice care să țină seama de acest deficit, dar pe de altă parte, trebuie să fie niște propuneri realiste. Noi am plecat la negocieri având o propunere inițială, noi, administrația, vizavi de introducerea sporurilor permanente în salariu, astfel încât odată cu majorarea salariului minim pe economie, societatea să nu fie nevoită să ofere niște bugete substanțiale pentru cheltuiala cu personalul, luând în considerare că sporurile pe care le dețin angajații în momentul de față sunt unele foarte mari. Pe de altă parte, trebuie să ținem seama și de măsurile de austeritate, care vor fi implementate la nivel național pentru toate companiile ce au ca acționari statul român sau unitățile administrativ-teritoriale", afirmă Adrian Criț.

Directorul STB precizează că un șofer de autobuz sau un vatman câștigă peste 1.000 de euro pe lună.

"Impactul bugetar, urmare a solicitărilor sindicatului reprezentativ, e de circa 123 de milioane de lei pe an. E o sumă pe care STB nu și-o permite astăzi. Noi ne dorim să negociem în continuare. E adevărat că ieri am primit o notificare din partea sindicatului, vizavi de începerea conflictului colectiv de muncă. Potrivit legislației privind protecția socială, noi suntem obligați să răspundem în trei zile solicitărilor sindicatului, urmând ca după aceea probabil să intrăm într-o zonă de conciliere cu reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă București (...). Angajații noștri beneficiază de niște salarii OK, din punct de vedere a ceea ce există la nivel național. Salariul mediu brut pentru prima jumătate a anului, urmare a depunerii sitațiilor financiare, e de 8.000 de lei. Vă dați seama? Sunt niște salarii destul de OK la nivelul societății (...). Tot urmare a analizei efectuate pe prima jumătate a anului, salariul mediu net pentru șoferii și manipulanții de la tramvaie este de 6.616 lei. E o realitate cu care ne confruntăm. Pe lângă drepturile salariale suplimentate foarte mult, sunt și alte solicitări, care de asemenea impactează bugetul societății și aș exemplifica majorarea numărului de zile de concediu cu două zile pentru fiecare categorie de personal, tichete sociale mărite, tichete de masă mărite".

Întrebat dacă este adevărat că liderii sindicali din STB au cerut spor de burduf, Adrian Criț a răspuns: "Nu l-aș numi așa. E adevărat că s-a solicitat ca șoferii care conduc vehicule cu o lungime mai mare să beneficieze de sporuri suplimentare de linie (...). Eu consider că pregătirea profesională a șoferilor e aceeași, șoferii se schimbă pe vehicule, nu e nici un șofer proprietarul vehiculului și atâta vreme cât cu toții conduc pe aceleași linii, nu văd de ce să apară diferențieri".

El spune ce solicită de fapt liderii sindicali de la STB, care amenință cu greva: "Doresc practic glisarea, pentru că în momentul de față contractul colectiv de muncă e structurat pe Anexa 2 pe anumite grile de salarizare pe fiecare funcție din cadrul societății și practic doresc majorarea acestor grile de salarizare cu două unități. Asta înseamnă că la venitul mediu, fiecare angajat va câștiga undeva net o valoare de circa 700 de lei".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: director stb greva