x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Discuţie cu uşile închise la Băile Tuşnad între Kelemen Hunor şi premierul Ungariei, Viktor Orban

Discuţie cu uşile închise la Băile Tuşnad între Kelemen Hunor şi premierul Ungariei, Viktor Orban

27 Iul 2013   •   11:05
Discuţie cu uşile închise la Băile Tuşnad între Kelemen Hunor şi premierul Ungariei, Viktor Orban
Sursa foto: Cornel Putan/Intact Images

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi premierul Ungariei, Viktor Orban, s-au întâlnit, vineri seară, la Băile Tuşnad şi au discutat despre problemele cu care se confruntă comunitatea maghiară din România.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, nu a făcut declaraţii de presă şi nici nu a acceptat prezenţa jurnaliştilor în apropierea hotelului unde a avut loc întâlnirea, precizează agerpres.ro. Viktor Orban va fi prezent, sâmbătă, la lucrările Universităţii de Vară "Tusvanyos", de la Băile Tuşnad, urmând să participe la forumul cu tema "Timpul nostru", la care vor lua parte şi secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, şi europarlamentarul Tokes Laszlo.

Kelemen Hunor a precizat, la finalul întâlnirii, care s-a desfăşurat cu uşile închise, că a fost o discuţie constructivă în care s-au abordat problemele cu care se confruntă comunitatea maghiară din România şi sprijinul pe care îl poate oferi partea ungară. "Am avut o întâlnire bilaterală, unde am discutat toate problemele care ne privesc pe noi şi problemele la care noi aşteptăm şi un sprijin politic, un sprijin moral din partea Guvernului ungar, din partea partidelor din coaliţia guvernamentală din Ungaria. Eu consider că a fost o discuţie constructivă şi sper, ştiu că aceste întâlniri vor continua", a declarat Kelemen Hunor.

El a spus că, ulterior, a avut loc şi o întâlnire la care au participat şi ceilalţi reprezentanţi ai comunităţilor maghiare din Voivodina, Ucraina, Slovacia şi România, în cadrul căreia s-au analizat problemele specifice. "Comunităţile maghiare se află în situaţii diferite şi se confruntă cu probleme diferite, dar în ceea ce priveşte provocările majore şi cele mai importante aşteptări, ele sunt legate de păstrarea identităţii, de păstrarea identităţii naţionale şi culturale şi, sigur, acele - dacă se poate spune - acele modalităţi prin care Guvernul Ungariei sprijină aceste comunităţi să rămână pe pământul natal şi să aibă posibilitatea de a dezvolta, acolo, viaţa comunităţii (maghiare - n.r.) în ţările respective", a afirmat Kelemen Hunor.

Liderul Uniunii a spus că în cadrul întâlnirii cu premierul Ungariei s-a discutat şi despre relaţiile româno-ungare, precizând că, din punctul de vedere al UDMR, este important ca aceste relaţii să fie normale, în interesul comunităţii maghiare din România. "Noi considerăm că, din punctul nostru de vedere şi în ceea ce priveşte interesul comunităţii maghiare, este important ca între România şi Ungaria relaţiile bilaterale să fie normale, să fie constructive şi să ne gândim în fiecare moment că avem şi interese, foarte multe interese comune în Uniunea Europeană, în regiunea noastră, în estul şi centrul Europei şi, din acest punct de vedere, UDMR, ca o forţă legitimă a maghiarilor din România, trebuie să fie şi poate să fie o punte între România şi Ungaria, între cele două guverne, fiecare cu majoritate substanţială în ţara respectivă", a declarat Kelemen Hunor.

Referitor la apelul făcut de vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, pentru realizarea unui consens între partidele maghiare din România, pe probleme fundamentale care privesc comunitatea maghiară, Kelemen Hunor a spus că Uniunea este deschisă la dialog, cu condiţia să se ţină cont de faptul că această formaţiune a fost preferată de membrii comunităţii, la alegerile din 2012. "2012 a fost un an important. Comunitatea maghiară şi-a spus cuvântul, există, în acest moment, o responsabilitate uriaşă în ceea ce ne priveşte şi în acest moment noi considerăm că orice subiect, orice temă poate fi dezbătută, dar trebuie să ţinem cont de opţiunea comunităţii maghiare din România, opţiune exprimată de două ori în anul 2012. Şi, din acest punct de vedere, noi am fost deschişi, rămânem deschişi, ţinând cont de această realitate", a conchis liderul UDMR, Kelemen Hunor.





 

 

×