14:41 • Problema banilor pentru justiţie a fost viu discutată ieri în plenul
Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Dificultăţi cu bugetele au
fost ridicate atât de ministrul interimar al Justiţiei Teodor
Meleşcanu, dar şI de procurorul general Laura Kovesi şi nu în ultimul
rând de membri CSM.
Problema banilor pentru justiţie a fost viu discutată ieri în plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Dificultăţi cu bugetele au fost ridicate atât de ministrul interimar al Justiţiei Teodor Meleşcanu, dar şI de procurorul general Laura Kovesi şi nu în ultimul rând de membri CSM.
DE LA SPORURI. Problemele sunt legate de un refuz mai vechi al Ministerului Justiţiei(MJ) de a plăti unele sporuri judecătorilor şI procurorilor, ori de a elimina "discriminările salariale”, chestiuni care au generat mii de hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care MJ este obligat să plătească magistraţilor drepturile restante pe ani de zile. Mai mulţi membri CSM s-au plâns ministrului în timpul şedinţei că, în prezent, cea mai gravă problemă a sistemului judiciar este aceea că nu sunt bani pentru achitarea taxelor poştale şi pentru onorariile din oficiu. La rândul său, ministrul a precizat că MJ se află în poziţia de a nu-şi putea planifica un buget pentru instantţe deoarece structura acestuia se schimbă în fiecare zi pe baza unor hotărâri judecătoreşti definitive. Procurorul general a avertizat şI el că Ministerul Public riscă să ajungă în postura de a pierde finanţarea posturilor vacante din sistem din cauza acestor decizii. "Nu ştiu cum o să mergem la unii colegi care au unităţi de parchet cu unul sau doi procurori şi să le spunem că nu mai putem angaja procurori, că nu mai avem bani la buget. În schimb, sunt 25 de tipuri de hotărâri judecătoreşti şi de acţiuni pe care le fac procurorii începând de la tichete de masă, litrul de lapte, CASCO la maşină, spor de solicitare neuropsihică, spor de antenă, spor de numai ştiu ce”, a spus Laura Kovesi cerând decenţă procurorilor. Părţile urmează să se întâlnească pentru găsirea unei soluţii.
MELEŞCANU. ”Datoriile care s-au acumulat, pentru care nu avem ce să facem, pentru că sunt hotărâri definitive şi executorii, la care se adaugă continuarea acestor procese care, în special, se bazează pe invocarea legii privind nediscriminarea, fac la ora actuală să nu fim în măsură să facem un buget la Ministerul Justiţiei pentru instanţe. Tot ce facem este depăşit în permanenţă de cheltuieli concrete care se fac pe baza acestor decizii”, a afirmat ministrul interimar al Justiţiei în plenul CSM. "La nivel european, discriminarea se înţelege prin acordarea unui tratament diferenţiat faţă de o persoană care este aflată în aceeaşi situaţie şi îndeplineşte aceleaşi chestiuni. Dacă pe probleme de salarizare noi ne apucăm să legiferăm prin decizii judecătoreşti teme care nu au fost legiferate de către Parlament, eu cred că ne aflăm repede pe drumul spre un conflict constituţional”, a opinat Teodor Meleşcanu. El le-a adresat membrilor CSM o invitaţie la discuţii privind stabilirea unui sistem de salarizare şi a unei grile.
”Dorinţa mea este să vă decideţi: ori intrăm pe grilă de salarizare de funcţionari publici şi aveţi drept la toate sporurile şi mergem pe un regim comun inclusiv pe un regim de pensionare, ori stăm pe un regim special care mie mi se pare, cinstit vă spun, mult mai potrivit pentru magistratură, decât o grilă de acest tip care, chiar cu sporuri, nu ne-ar duce la zona în care oamenii să se simtă confortabil şi să nu simtă o apăsare a problemelor materiale în activitatea lor”, a subliniat Meleşcanu.
… STUPEFIAT. Ca răspuns la problema ridicată de CSM, ministrul a precizat că a constatat "cu stupoare” că în ceea ce priveşte cheltuielile taxelor poştale, nu există un contract cu Poşta Română. "Poşta Română îşi face regulile proprii, face majorări de tarife cum doreşte şi când doreşte, iar în al doilea rând pune condiţii aşa cum vrea, ca de exemplu plata în avans - aşa cum se întâmplă la unele tribunale şi curţi de apel -, sigur, probabil şi datorită acumulării de datorii, în acest mod o să mergem cu achitarea datoriilor”, a mai afirmat Teodor Meleşcanu.
KOVESI. Procurorul general al României, Laura Kovesi, a cerut ajutorul membrilor CSM: "Suntem în luna februarie şi am semnat 1.270 de întâmpinări. La toate bilanţurile la care am participat le-am spus să trateze aceste acţiuni cu decenţă, să nu se mai raporteze la contractul colectiv de muncă şi să nu mai facă acţiuni la fel ca funcţionarii publici. Suntem magistraţi, dar acest semnal trebuie să vină şi din partea CSM”. ”Anul trecut noi am plătit o mie de miliarde doar sporuri de vechime şi sporuri de 30-40% pe hotărâri irevocabile. În acest an problema este că o să ni se retragă finanţarea pentru posturile vacante, deci o să rămânem fără bani”, a avertizat procurorul general. Preşedintele CSM, Ligia Bărbulescu, a intervenit spunând că nu e cazul să se comenteze hotârile judecătoreşti, ci mai bine să se vadă de ce s-a ajuns la aceste acţiuni în instanţă.
…CERE DECENŢĂ. În replică,Laura Kovesi a spus că s-au făcut 11 recursuri în interesul legii şi că în fiecare an sunt 3.000 de dosare. "Pur şi simplu o să rămânem fără finanţarea posturilor vacante în acest an, pentru că noi am cerut dublul bugetului de anul trecut şi am plătit numai hotărâri judecătoreşti. S-au plătit pentru că sunt hotărâri irevocabile şi intervine răspunderea penală dacă nu le plătim. Dar asta nu înseamnă să exagerăm”, a conchis Kovesi.
Citește pe Antena3.ro