x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Disperare - Flamanzi si goi, fac coada la gunoi

Disperare - Flamanzi si goi, fac coada la gunoi

de Alexandra Chivu    |    02 Aug 2005   •   00:00
Disperare - Flamanzi si goi, fac coada la gunoi

Nu tin cont ca si-ar putea pierde viata si se afunda zilnic in munti de mizerie. La o temperatura care depaseste 37 de grade Celsius, platforma de gunoi de la Raureni este mai populata ca niciodata. Oameni care traiesc de pe o zi pe alta scormonesc salbatic rampa plina de resturi. Infometati, copiii se agata in disperare de containerele autospecialelor. Dincolo de gesturile socante exista pericolul unei epidemii colective.

Boschetarii si cersetorii care asta-iarna semnau condica de prezenta la rampa de gunoi de la Raureni sunt si astazi tot acolo. Incinsi de arsita soarelui, unii stau dezbracati in timp ce rascolesc mormanele de deseuri. Desi s-au saturat sa indure viata intr-un mediu infect, saracii lupta pentru a supravietui. Sansele sunt minime insa, pentru ca in timpul caniculei tot mai multi se imbolnavesc. "Tusesc mereu, dar cu foamea nu-i de gluma. M-as intoarce sa zabovesc, insa copiii ma trag de fusta. I-am adus si pe ei aici ca sa vada cum e", marturiseste Maria C.

INCONSTIENTA. Imediat ce deseurile sunt depozitate pe platforma, boschetarii se inghesuie sa sara pe mormane pentru a gasi de mancare. De multe ori, intre ei se nasc dispute sub ochii politistilor comunitari care supravegheaza zona. Graba de a pune mana pe hrana care consta in paine uscata sau conserve neterminate a condus si la accidente de-a lungul timpului. In urma cu cateva luni, o femeie a fost grav ranita dupa ce un buldozer de pe platforma a trecut peste ea. Medicii din cadrul Directiei de Sanatate Publica spun ca atat cei care lucreaza in zona rampei, cat si boschetarii risca sa se imbolnaveasca din cauza microbilor. Cele mai periculoase sunt bolile de piele si bolile digestive.

Mai mult, groapa de gunoi de la Raureni reprezinta un adevarat pericol si pentru locatarii din apropierea ei. Mai grav este faptul ca aceasta nu dispune de toate autorizatiile de functionare, inspectorii Garzii de Mediu refuzand sa aprobe un astfel de focar de infectie. (Alexandra Chivu)

×
Subiecte în articol: observator