x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Divorţat în 30 de zile

Divorţat în 30 de zile

de Violeta Fotache    |    11 Ian 2011   •   20:36
Divorţat în 30 de zile
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

146126-ds-20100131151920003.jpgNoi prevederi legale în materia divorţului au intrat în vigoare de la data de 25 decembrie 2010. „Divorţul la notar şi divorţul la starea civilă sunt prevederi legale introduse prin Legea micii reforme, menite să fle­xibilizeze şi să urgenteze procedurile desfacerii unei căsătorii. Având în vedere faptul că un divorţ implică şi mult consum afectiv, sentimental al soţilor care se despart, atunci când nu este necesar un control judiciar extins, aşa cum se întâmplă în ca­zu­rile mai complexe, este în favoarea justiţiabilului o procedură care necesită mai puţin timp şi costuri mai reduse”, ne-a declarat marţi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.
Legea micii reforme a făcut posibil ca, în cazul cuplurilor care nu au copii sub 18 ani, divorţul consimţit de ambii soţi să poată fi făcut pe cale administrativă, în 30 de zile, şi cu costuri minime.

Dacă soţii sunt de acord cu di­vor­ţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie sau adoptaţi, ofiţerul de stare civilă ori notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe co­mune a soţilor poate constata des­fa­cerea căsătoriei prin acordul soţilor, eliberându-le un certificat de divorţ. Atât la starea civilă, cât şi la notar, acest tip de divorţ durează doar 30 de zile. Acesta este timpul de gândire pe care cei doi soţi îl primesc, timp în care aceştia se mai pot răzgândi. Dacă nu o fac, în a 30-a zi atât ofiţerul de stare civilă, cât şi notarul „pronunţă” divorţul.

Deja cauzele înregistrate în primele zile la cabinetele notariale sunt de ordinul zecilor, după cum ne-a declarat Laura Badiu, purtător de cuvânt al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR). Divorţul la notar costă 500 de lei. „Propunerea noastră către Ministerul de Justiţie este ca taxa de divorţ la notar să fie de 500 de lei, incluzând absolut toate taxele necesare comunicărilor care trebuie făcute. Noi suntem cei care comunicăm situaţia la Ministerul Admi­nistraţiei şi Internelor, noi comunicăm la Primăria care a încheiat căsătoria şi la direcţiile judeţene de informatizare a evidenţei populaţiei. Soţii vin la noi, le înregistrăm cererile, le dăm 30 de zile timp de gândire şi când acesta expiră, dacă se întorc la noi şi ambii spun «Da, divorţez!», atunci, pe loc, noi emitem certifica­tul de divorţ. Apoi facem co­mu­ni­cările necesare”, ne-a declarat re­pre­zentantul UNNPR.

Divorţul la starea civilă ar putea să coste cel mai puţin doar cât contravaloarea a două plicuri şi a două timbre poştale. Şi aici s-au înregistrat cupluri, tineri dornici să sfârşească mariaje contractate în pripă, pe necunoscute, prea pe negândite, dar şi vârstnici sătui de o căsătorie prea lungă. Şefa Serviciului de Stare Civilă din cadrul Primăriei Sectorului 6, Sofia Melinte, ne-a precizat: „Deocamdată nu e chiar o avalanşă de solicitări. Noi am început din 3 ianuarie să primim dosare, când ne-au venit normele metodologice de aplicare a legii. Luni am primit trei dosare, până acum sunt şase dosare cu totul. În general vin extremele, tinerii şi cei care sunt foarte în vârstă. Am 17 oameni în subordine, formaţi de 15 ani prin rotaţie, pe toate domeniile. Două fete de la căsătorii se ocupă şi de divorţuri. Ele se ocupă de cuplurile care vin, le dau formularele tip să le completeze, verifică datele din buletin, opresc copii xerox de pe buletin, certificat de naştere. Doritorii trebuie să ştie că au nevoie de certificatul de căsătorie în original şi în copie. Dacă s-au căsătorit la noi, îl anulăm noi după 30 de zile. Dacă s-au căsătorit în altă parte, îl oprim şi trimitem la locul oficierii căsătoriei să-l anuleze acolo. Procedura prevede un timp de aşteptare de 30 de zile şi acordul liber consimţit al celor doi soţi. Dacă nu s-au răzgândit, la capătul termenului le emitem certificatul de divorţ”, ne-a explicat Sofia Melinte.

Legea a lăsat la latitudinea fie­că­rui consiliu municipal stabilirea „taxei de divorţ administrativ”. „Consiliul poate să hotărască taxa, care poate consta doar în cheltuielile mi­nime pe care Serviciul de stare civilă este obligat să le facă pentru a încheia procedura. Eu nu sunt de acord cu taxele, având în vedere criza de bani. Aş vrea să propun domnului primar şi să susţin în faţa consiliului să nu cerem petenţilor nici o taxă. Să le cerem să aducă două plicuri şi două timbre poştale care ne trebuie pentru a comunica la locul naşterii, spre exemplu. Să nu percepem nici un ban, să se vadă diferenţa dintre judecătorii, notariate – unde se percep 500 de lei pentru un asemenea divorţ – şi administraţie”, ne-a precizat şefa Serviciului de Stare Civilă din cadrul Primăriei Sectorului 6, Sofia Melinte.

La Starea Civilă Sector 4, asemenea cereri au început să apară luni, 10 ianuarie 2011, când s-au înregistrat două solicitări de divorţ admi­nistrativ, conform Biroului de presă al instituţiei.
Precizăm că după expirarea celor 30 de zile de gândire, dacă soţii stăruie să se despartă, certificatul de divorţ le poate fi înmânat pe loc ori în maximum 15 zile. În cazul persoanelor care nu cunosc limba română, este necesară prezenţa unui traducător autorizat de Ministerul Justiţiei.
Documentele cu care trebuie să se prezinte cuplurile pentru a obţine divorţul administrativ sunt: certificatele de naştere, documentele de identitate, certificatul de căsătorie (original şi copie), declaraţie nota­rială cu ultima locuinţă comună.

În Sectorul 2 s-au înregistrat până ieri patru familii care vor să se separe. Pentru obţinerea divorţului pe cale administrativă, cuplurile din acest sector trebuie să se prezinte la Direcţia Evidenţa Persoanei din Strada Olari numerele 11-13, anunţă Anatol Albu, directorul Serviciului de Stare civilă al Primăriei de sector.

Important: nici ofiţerul de stare civilă, nici notarul nu fac menţiuni cu privire la culpa soţilor atunci când eliberează certificatul de divorţ. Dacă cei doi soţi care se despart nu sunt de acord asupra numelui de familie pe care să îl poarte după divorţ, atât ofiţerul de stare civilă, cât şi notarul emit o dispoziţie de respingere a cererii de divorţ şi îndrumă soţii să ia calea instanţelor de judecată. Tot­odată, celelalte cereri privind alte efecte ale divorţului asupra cărora soţii nu se înţeleg (precum partajul, spre exemplu) sunt de competenţa judecătoriilor. Dacă nu sunt îndeplinite condiţiile legale, precizate în prima parte a articolului, atât ofiţerul de stare civilă, cât şi notarul public resping cererea de divorţ. Procedură fără cale de atac. Totuşi împotriva refuzului abuziv al acestora de a constata desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor şi de a emite certificatul de divorţ, oricare dintre soţi se poate adresa, pe cale separată, instanţei competente.

×
Subiecte în articol: observator