x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DN 1 - Blocaj / Incepe calvarul in nordul Capitalei

DN 1 - Blocaj / Incepe calvarul in nordul Capitalei

de Ionela Gavriliu    |    09 Oct 2006   •   00:00
DN 1  -  Blocaj / Incepe calvarul in nordul Capitalei

De azi-noapte, soferii bucuresteni au inca un punct "fierbinte" in care sa-si testeze rabdarea. Lucrarile la un pod SNCFR inchid, timp de zece zile, drumul dintre Casa Presei Libere si Aeroportul Baneasa. Pentru a ajunge in DN 1, conducatorii auto au doua alternative: una mai lunga decat alta.

Duminica. Ora 15:00. Mai sunt noua ceasuri pana cand circulatia va fi oprita pe segmentul Casa Presei Libere - Aeroportul Baneasa. Traficul se odihneste si el inaintea bulucului de autoturisme si mijloace de transport in comun cu care ne-am obisnuit in fiecare zi de luni. Si de marti etc…

TREI MINUTE. De atat ai nevoie intr-o zi de duminica pentru a parcurge traseul ce urmeaza a fi inchis. Motoarele ofteaza placut, chiar daca drumul nu e atat de liber ca pe Bulevardul Poligrafiei. Incepand de maine, aceasta strada va fi una dintre rutele ocolitoare. Pe harta, alternativa propusa de Politia Rutiera este de trei ori mai lunga. In practica, timpul pe care il parcurgi este doar de doua ori mai mare. Asta daca tinem cont ca pe aici nu se prea circula, atata vreme cat varianta scurta, pe la Casa Presei, mai e deschisa, plus ca e zi de duminica. Astfel ca, pentru a strabate traseul Bdul Poligrafiei - Pasajul Jiului pana pe Ion Ionescu de la Brad, nu ai nevoie de mai mult de sapte minute. O buna bucata de drum e foarte ingusta, haite de caini s-au aciuat chiar langa sosea, langa reprezentantele firmelor de automobile. Pe Baiculesti tresalti la cele cateva gropi generoase, in rest toate bune, atata vreme cat ajungi la liman.

Click pt a mari imaginea
ALTA RUTA. Traseul subliniat reprezinta varianta de rezerva a soferilor

Nici pe celalalt traseu, de la Bdul Aviatorilor la Bdul Aerogarii, nu se prea inghesuie masinile de obicei. Cu alte cuvinte, ai parte de alte sase minute placute ca sa ajungi in punctul ce intersecteaza DN 1. Bineinteles, tot cu amendamentul ca e zi de duminica.

CALATORI. Cei care merg frecvent spre Aeroportul Baneasa cu mijloacele de transport in comun au pareri impartite. Nea Pintilie, pensionar, spune ca e bine ca se mai lucreaza la poduri. "Rau e de astia cu masini mici. Ei nu mai au loc in Bucuresti, nu mai incap masinile pe langa blocuri, pe trotuare, pe sosele", se plange. Nea Pintilie merge des din Rahova pana la Balotesti: ia microbuzul pana la Casa Presei, 131 pana la Aviatorilor. De aici ia metroul pana la Unirii. Apoi, tramvaiul pana acasa. In zilele bune face mai putin de o ora, cu ocolisul asta ii e greu sa estimeze cat va face zece zile de-acum incolo. Doua tinere care lucreaza in Baneasa spun ca vor alege varianta metroului pana la statia Aurel Vlaicu. "Avem noroc ca serviciul nu e departe de metrou. Pentru doua statii de autobuz, cat sunt direct de la Casa Presei, nu o sa ocolim atat", spune una dintre ele cand ii zicem de cele doua variante ocolitoare.

DECIZIE. De la Biroul de Presa al Politiei Rutiere ni s-a spus ca traficul intre Casa Presei si Aeroportul Baneasa se va inchide in aceasta noapte. Tot atunci vor fi amplasate si semnalizatoarele, caci pana in dupa-amiaza zilei de ieri nu exista nici un indiciu pe traseu care sa aminteasca de modificarile din trafic. Lucrarile la podul de cale ferata vor dura zece zile.

PODUL CFR, VECHI DE 60 DE ANI
Podul de cale ferata care traverseaza Sos Bucuresti - Ploiesti face parte din Coridorul IV Paneuropean, iar in urma modernizarii pe calea ferata Bucuresti - Constanta trenurile vor putea merge cu viteze de 200 de km/h. "Acest pod avea o vechime de peste 60 de ani. Vor fi refacute fundatiile, iar, in cele zece zile cat va fi oprita circulatia, rampa podului va fi inlocuita cu una noua", explica Adrian Ionescu, purtarorul de cuvant al Ministerului Transporturilor. In urma lucrarilor de reabilitare, trenurile vor circula, intr-o prima etapa, pe traseul Bucuresti - Contanta cu viteza de 160 km/h, iar dupa modernizarea materialului rulant si a sistemelor de instalatii cu viteze de pana la 200 de km/h.

TRASEELE DE REZERVA PENTRU ZECE ZILE
  • Piata Presei Libere - Bulevardul Poligrafiei - Str. Baiculesti - Sos. Straulesti - Bulevardul Ion Ionescu de la Brad, cu acces in Soseaua Bucuresti - Ploiesti si Bulevardul Aerogarii;
  • Piata Presei Libere - Sos. Kiseleff - Piata Arcul de Triumf - Piata Charles de Gaulle - Bulevardul Aviatorilor - Sos. Nicolae Caramfil - Bulevardul Aerogarii, cu acces in Sos. Bucuresti - Ploiesti sau Ion Ionescu de la Brad;
  • Bulevardul Poligrafiei - Str. Jiului - Str. Natatiei - Str. Coralilor - Sos. Straulesti - Bulevardul Ion Ionescu de la Brad, cu acces in Sos. Bucuresti - Ploiesti si B-dul Aerogarii.
  • Rutele RATB vor fi deviate in felul urmator: liniile de autobuze 131, 335 si 783 vor ajunge din Piata Charles de Gaulle in Bulevardul Aerogarii via Bulevardul Aviatorilor, iar 148, 205, 261, 304, 443, 444, 446, 448, 449, 450 vor merge pe ruta ocolitoare din Cartierul Pajura.
  • ×