x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DNA a devenit noua Securitate

DNA a devenit noua Securitate

de Carmen Vintila    |    Violeta Fotache    |    21 Sep 2007   •   00:00
DNA a devenit noua Securitate
Sursa foto: ANGELO BREZOIANU/

După dezvăluirile-şoc făcute in ultimele zile, ministrul Justiţiei a lipsit ieri pentru prima oară de la şedinţa CSM. Tudor Chiuariu a fost tras uşor de urechi de magistratul Dan Chiujdea pentru că a divulgat informaţii din raportul privind activitatea DNA. Politicienii cer Consiliului să analizeze "scandalul ruşinos".

După dezvăluirile-şoc făcute in ultimele zile, ministrul Justiţiei a lipsit ieri pentru prima oară de la şedinţa CSM. Tudor Chiuariu a fost tras uşor de urechi de magistratul Dan Chiujdea pentru că a divulgat informaţii din raportul privind activitatea DNA. Politicienii cer Consiliului să analizeze "scandalul ruşinos".

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii s-au intălnit ieri ca de obicei in cadrul şedinţei săptămănale, dar ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a lipsit de la intrunire. Deşi intreaga atenţie publică este polarizată pe scandalul Morar - Chiuariu şi, in extensor, DNA - Ministerul Justiţiei, cazul nu a făcut obiect de discuţii in cadrul oficial al intrunirii, deoarece raportul privind activitatea DNA va fi discutat abia in şedinţa din 3 octombrie.


OPINIE. Nici neoficial nu s-a inghesuit prea multă lume la declaraţii, intrucăt raportul DNA va fi discutat abia la şedinţa din 3 octombrie. Doar vicepreşedintele CSM, magistratul Dan Chiujdea, s-a incumetat să facă o declaraţie, dar aceasta priveşte doar o chestiune principială legată de modul de acţiune şi nicidecum legată de fondul dezvăluirilor.
A atras atenţia asupra faptului că nici un membru CSM nu are dreptul să divulge date şi informaţii din rapoartele primite mai inainte ca forul magistraţilor să ia o hotărăre. "Inainte de a fi discutate in cadrul instituţional, pe secţie ori in plen, orice membru al Consiliului ar trebui să se abţină in a face comentarii pe marginea rapoartelor intocmite de Inspecţia Judiciară sau de celelalte direcţii din cadrul aparatului tehnic al CSM. Cu alte cuvinte, n-ai dreptul să divulgi date şi informaţii din rapoartele primite pănă cănd Consiliul nu emite o hotărăre", ne-a declarat ieri magistratul Dan Chiujdea.


REPLICĂ. Tudor Chiuariu ne-a declarat: "Faptele sunt atăt de grave, incăt vizează interesul public şi trebuia aduse la cunoştinţa opiniei publice şi să sesizăm organele abilitate. DNA a devenit noua Securitate: aceeaşi lipsă de respect pentru drepturile omului, aceleaşi practici cu ascultatul telefoanelor, aceleaşi tehnici de dezinformare, aceeaşi atmosferă de teroare. Dacă cumva ii deranjezi, iţi fac repede un dosar. Raportul arată un dezastru. Şi lupta va continua, nu e o luptă intre mine şi Morar, ci intre cei care vor o justiţie independentă şi eficientă şi cei care vor să folosească instituţiile statului in interes personal sau politic fabricănd sau ascunzănd dosare.


SOLICITARE. Grupul parlamentar PSD din Camera Deputaţilor a cerut ieri (CSM) să analizeze de urgenţă "scandalul ruşinos" legat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Deputaţii PSD cer CSM măsuri urgente pentru deblocarea conflictului din justiţie, solicitănd totodată lămuriri publice in privinţa raportului despre activitatea DNA. Solicitarea a fost făcută atăt intr-o conferinţă de presă, dar şi scris. In solicitarea deputaţilor PSD se arată că de două zile se constată "prăbuşirea justiţiei" şi "terfelirea fără precedent a activităţii şi prestigiului miilor de profesionişti din instanţe".

"In opinia noastră, scandalul ruşinos provocat de procurorul-şef al DNA, domnul Daniel Morar, este consecinţa firească a manierei greşite in care au fost gestionate problemele justiţiei de guvernele Alianţei D.A.", se arată in scrisoarea deputaţilor PSD. Documentul nu ajunsese ieri la CSM, potrivit purtătorului de cuvănt Cecilia Morariu.



SCRISOAREA, PE LARG. Deputaţii PSD, George Băeşu şi Eugen Nicolicea, au precizat intr-o conferinţă de presă că grupul PSD a trimis o scrisoare către CSM, in care DNA şi Daniel Morar sunt criticaţi, pe motiv că au incălcat Constituţia şi au săvărşit grave abuzuri.
In documentul trimis CSM, deputaţii PSD acuză practicile structurii anticorupţie. "Prin metodele sale de lucru, sub pretextul unei aşa-zise lupte impotriva corupţiei, care pănă acum nu a reuşit să probeze decăt neprofesionalismul şi reaua-credinţă a echipei Morar, actualul DNA a devenit un instrument periculos pentru societate, in general". Potrivit scrisorii, Morar ar fi plasat instituţia pe care o conduce in război cu toţi cetăţenii care "au indrăznit să aibă alte opinii decăt Monica Macovei şi preşedintele Traian Băsescu", dar şi cu mediile de afaceri care "refuză să-şi facă strategiile pe baza indicaţiilor de la Cotroceni". Deputaţii PSD au mai scris CSM pentru a arăta că, "in criza sa de sfărşit de mandate", Morar atacă CSM doar pentru "a acoperi gravele abuzuri săvărşite sub comanda sa şi la comanda sa in cadrul DNA". "Şeful DNA se inspiră din practica infractorilor de care pretinde că s-a ocupat căndva şi ii acuză pe cei care vor să facă publice abuzurile şi grosolăniile din interiorul unei secţii a DNA conduse de prietenul domniei sale", se mai precizează in scrisoarea PSD. Grupul parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor consideră că, in consecinţă, se impune organizarea unei şedinţe de urgenţă a plenului CSM, in care să fie analizate efectele situaţiei create de atacul DNA impotriva sa, să propună măsuri pentru deblocarea actualei stări de fapt şi să discute neintărziat raportul Inspecţiei Judiciare a CSM "pentru a nu lăsa discuţiile publice şi partizane să transforme subiectul in cămp al bătăliilor politicianiste şi electorale".


DECLARAŢII. Deputatul PSD George Băeşu a declarat că beneficiarii scandalului dintre DNA, CSM şi ministrul Justiţiei sunt procurorii din DNA vizaţi de raportul CSM, precum şi Daniel Morar, fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, dar şi preşedintele Traian Băsescu. Băeşu a explicat că procurorul-şef Daniel Morar este criticat in raportul CSM şi urmăreşte diminuarea acuzaţiilor care i se aduc, Monica Macovei este cea care l-a propus pe Daniel Morar in această funcţie după proceduri create de ea, iar preşedintele Traian Băsescu este cunoscut ca protectorul Monicăi Macovei şi sfătuitorul de taină al lui Daniel Morar. Deputatul PSD a mai spus că Daniel Morar aplică tactica cunoscută, "hoţul strigă hoţii", şi foloseşte un ton de intimidare urmărind să producă o soluţie mai favorabilă a raportului CSM. "Probabil că doreşte ca la publicarea oficială a raportului CSM să aflăm că s-a greşit, dar nu atăt de grav cum a apărut in presă", a adăugat Băeşu.


IN ACEEAŞI CONFERINŢĂ. Colegul de conferinţă, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a anunţat in cadrul aceleiaşi intălniri cu presa, o intenţie legislativă a partidului din care face parte, in sensul că PSD ar dori mandate şi salarii mai mari pentru membrii CSM. Concret, politicianul a anunţat intenţia de modificare a legislaţiei şi a Constituţiei, astfel incăt să fie intărite rolul şi autoritatea Consiliului. Modificarea ar viza mărirea mandatelor membrilor CSM de la şase ani, cum este in prezent, la nouă ani, iar mandatul preşedintelui CSM să nu fie ca acum de un an, ci de trei ani.

Nicolicea a explicat că CSM va prezenta Parlamentului, la 15 februarie, raportul de activitate pe anul trecut şi nu este normal ca acest raport să fie susţinut de noul preşedinte al CSM. Deputatul PSD a mai spus că va propune şi modificarea legislaţiei in sensul intăririi rolului de judecată al secţiilor CSM, astfel incăt verificările şi anchetele să se realizeze mai rapid. Astfel, PSD doreşte creşterea salariilor membrilor acestor secţii, pentru a nu mai fi supuşi tentaţiilor şi presiunilor. O altă modificare a legii propusă de PSD constă in stipularea faptului că CSM, in momentul in care constată că există fapte de natură penală in anchete şi dosare, trebuie să sesizeze organele in drept, a mai adăugat Nicolicea. Chestiunea delicată a numirii şi revocării procurorului general nu a fost abordată.

×
Subiecte în articol: observator psd justiţiei raportul morar