x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ziua Judecăţii în DOSARUL TRANSFERURILOR. Magistraţii au amânat judecarea interdicţiei de a părăsi ţara pentru inculpaţi

Ziua Judecăţii în DOSARUL TRANSFERURILOR. Magistraţii au amânat judecarea interdicţiei de a părăsi ţara pentru inculpaţi

11 Feb 2013   •   09:35
Ziua Judecăţii în DOSARUL TRANSFERURILOR. Magistraţii au amânat judecarea interdicţiei de a părăsi ţara pentru inculpaţi
UPDATE 11:50 - Magistraţii au amânat judecarea cererii DNA de impunere a interdicţiei de a părăsi ţara pentru inculpaţii în "Dosarul Transferurilor". Judec[torii vor lua o decizie în acest sens pe data de 19 februarie.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă astăzi recursul celor 8 inculpaţi în "Dosarul Transferurilor". Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut interdicţie de a părăsi ţara pentru inculpaţii din dosar, pentru perioadă de 30 de zile.

"Pedepsele pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti, cuantumul acestora şi atitudinea vehementă a inculpaţilor faţă de instanţa de judecată care a dispus pe baza probelor cauzei condamnarea lor impun luarea măsurii preventive faţă de aceştia, în vederea asigurării participării acestora la procedura judecării recursului, asigurându-se astfel împiedicarea sustragerii inculpaţilor de la judecată ori tergiversarea acesteia", se arată în documentul depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de procurorul anticorupţie.

DNA susţine că "inculpaţii Borcea, fraţii Becali şi Neţoiu au atacat în media judecătorii cauzei, proferând mai multe acuzaţii grave la adresa acestora, aspect care demonstrează tendinţa de nerespectare a autorităţii judiciare şi dispreţ la adresa actului de justiţie".

Totodată, un alt motiv invocat de DNA este acela că unii dintre oamenii de fotbal, respectiv Gheorghe Copos, Jean Pădureanu şi Cristian Borcea, au început să înstrăineze o parte din bunurile lor şi acţiunile deţinut la diferite societăţi comerciale sau să formuleze cereri de intrare în insolvenţă a cluburilor de fotbal, aspect de natură a îngreuna recuperare prejudiciului produs în cauză şi a le conferi resurse financiare sporite.

Fraţii Becali, Cristi Borcea, Mihai Stoica, George Copos, Jean Padureanu, Gica Popescu şi Gigi Neţoiu sunt acuzaţi că au adus un prejudiciu de peste 13 milioane de dolari prin "blătuirea" a nu mai puţin de 12 transferuri internaţionale ale unor fotbalişti români în perioada 1999-2005.

La 12 noiembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe George Copos la cinci ani de închisoare cu executare. Acuzaţiile împotriva lui Copos au fost de înşelăciune cu efecte deosebit de grave şi evaziune fiscală. În acelaşi dosar, Jean Pădureanu, preşedintele Gloriei Bistriţa, a fost condamnat la 3 ani cu suspendare, iar Mihai Stoica a primit o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu executare. Cristian Borcea a fost şi el condamnat la 7 ani de închisoare, la fel ca şi Victor Becali. Impresarul Giovani Becali s-a ales cu o sentinţă de 8 ani de închisoare cu executare.

Fostul internaţional Gică Popescu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, la fel ca şi fostul acţionar dinamovist şi patron al Craiovei, Gigi Neţoiu.

Decizia magistraţilor vizează şi punerea sechestrului pe bunurile tuturor inculpaţilor în dosar.

Cei opt inculpaţi în dosar fuseseră achitaţi, la 3 aprilie, de către Tribunalul Bucureşti. Totodată, le-a fost ridicat şi sechestrul pe bunurile acuzatilor.

×