Daniel Morar, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a înaintat ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, solicitarea de a sesiza Parlamentul României - Camera Deputaţilor, pentru ca forul legislativ să încuviinţeze reţinerea şi arestarea preventivă a deputatului PDL de Giurgiu, Dan Păsat.
Acesta este învinuit în dosarul 283/P/2009 pentru comiterea a trei infracţiuni de şantaj, asimilate infracţiunilor de corupţie prevăzute de art. 13 indice 1 din Legea 78/2000 raportat la art. 194 Cod penal. Potrivit comunicatului DNA, deputatul Dan Păsat mai este învinuit şi de infracţiunea asimilată faptelor de corupţie prevăzute de art. 12 litera 1 din aceeaşi lege, constând în efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, (şapte acte materiale).
Politicianul este acuzat şi de infracţiunea prevăzută de art 13 din Legea 78/2000, "constând în fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, asimilată infracţiunilor de corupţie (2 acte materiale)", se arată în comunicatul DNA.
"În perioada 2009-2010, învinuitul Păsat Dan, în calitate de deputat în Parlamentul României, iar din data de 21 decembrie 2009, şi de secretar general al Partidului Democrat Liberal în cadrul organizaţiei judeţene Giurgiu, cu încălcarea regimului incompatibilităţilor în exercitarea demnităţii publice de parlamentar, prin acţiuni de şantaj ori prin folosire a autorităţii şi influenţei ca om politic decurgând din funcţia de conducere din partid, a acţionat pentru a obţine pentru sine sau pentru persoane apropiate beneficii necuvenite provenind din contractele de achiziţii publice încheiate cu primării de pe raza judeţului Giurgiu şi derulate prin firma sa - SC PROD INVEST SRL, pe care o controla şi o conducea în fapt.
Atunci când a întâmpinat opoziţie din partea reprezentanţilor administraţiei publice locale ori a firmelor care îşi adjudecaseră contractele de achiziţie publică, inculpatul a recurs la diverse forme de intimidare, mergând până la ameninţări şi acte de violenţă. La data de 18 februarie 2010, faţă de Păsat Dan s-a dispus urmărirea penală în legătură cu două infracţiuni de şantaj, iar la data de 28 iunie 2010 cercetările au fost extinse, fiind dispusă urmărirea penală faţă de Păsat Dan şi sub aspectul celorlalte infracţiuni sus menţionate în cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive", ne-a comunicat DNA. În susţinerea cererii formulate de şeful DNA au fost anexate copii conforme cu originalul ale documentelor relevante, respectiv 18 volume conţinând un număr total de 5.933 file.
Reamintim că Jurnalul Naţional a semnalat încă din vara acestui an despre afacerile penale ale deputatului plimbăreţ dintr-un partid în altul. Ales în 2009 ca deputat de Giurgiu din partea PNL, în februarie 2010, Dan Păsat a sărit în barca partidului aflat la guvernare, după cum spun gurile rele, în încercarea de a scăpa de dosarul penal. Deşi în Parlament a luat cuvântul doar de două ori în doi ani, în teritoriu, adică în judeţul Giurgiu, deputatul nu mai era nicidecum timid. Acesta împreună cu nouă persoane, printre care şi omul lui de casă, Marin Constantin, zis "Marian Boxerul" şi-a convins partenerii de afaceri prin ameninţare şi presiuni să-i cedeze contracte, dar şi importante sume de bani.
Un exemplu este agresiunea comisă la sediul firmei fraţilor Ionuţ şi Marian Ionel, SC Agro Clas SRL, când Păsat şi cu Boxerul, plus alţi opt oameni, în forţă şi cu ameninţări cu cuţitul, au obţinut cesionarea integrală a lucrărilor de aducţiune apă potabilă în comuna Vărăşti. Din constatările procurorului reiese că deputatul Dan Păsat se purta cu primarii de comună şi cu alţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale ca un veritabil vătaf, obligându-i să atribuie firmei la care era asociat diverse lucrări din bani publici şi fonduri europene.
Citește pe Antena3.ro