x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DNA: Ioan Oltean, urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu şi trafic de influenţă

DNA: Ioan Oltean, urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu şi trafic de influenţă

26 Noi 2015   •   18:07
DNA: Ioan Oltean, urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu şi trafic de influenţă
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Deputatul Ioan Oltean este urmărit penal de procurorii DNA pentru infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi trafic de influenţă în dosarul despăgubirilor ANRP către Mihai Rotaru.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi AGERPRES, în dosar este urmărit penal, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, deputatul Cătălin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză.

DNA precizează că, la 17 iunie 2010, Cătălin Teodorescu, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafaţă de 61.857 mp situat în municipiul Piteşti a fost evaluat la aproximativ 109 milioane lei, sumă acordată drept despăgubire unei persoane.

Procurorii au constatat că terenul a fost supraevaluat cu aproximativ 87,3 milioane lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat, fiind facilitată obţinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiară a sumei de bani.

"Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011. Persoana beneficiară a sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate, ceea ce condusese şi la iniţierea unui proces in instanţă", se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că din probele administrate în cauză a rezultat că deputatul Ioan Oltean, care avea relaţii cointeresate cu cesionarul şi cu preşedinta ANRP, şi-a exercitat influenţa la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului.

"În schimb, numitul cesionarul i-a remis lui Oltean 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii", susţin procurorii.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.  

×