x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doi belgieni s-au căsătorit la Cechejeni

Doi belgieni s-au căsătorit la Cechejeni

26 Iul 2009   •   00:00

Doi credincioşi romano-catolici din Belgia s-au căsătorit astăzi la biserica ortodoxă din satul Cerchejeni, comuna Blândeşti din judeţul Botoşani. Cei doi au ales să facă acest pas în România pentru a marca împlinirea a 20 de ani de la înfrăţirea localităţilor Cechejeni şi Tessenderlo (Belgia).



Anna Maria Wielockx, de 54 de ani, şi Leon Boeckx, de 58 de ani, lucrează la Centru Cultural din Tessenderlo şi sunt membri ai Asociaţiei "Adopţie pentru satele din România", constituită în Elveţia, în 1989.  Cei doi au venit în Botoşani în fiecare din ultimii 15 ani şi s-au ataşat atât de obiceiurile creştineşti din Cerchejeni, cât şi de lăcaşul de cult din localitate. "Comunitatea din Cerchejeni este foarte importantă pentru noi. Am venit aici în urmă cu 15 ani împreună cu Maria şi am decis să facem acest gest simbolic acum. Biserica este impresionantă, la fel ca şi ritualul căsătoriei", a afirmat Leon Boecks, citat de Agerpres.

Preotul paroh din Cerchejeni, Liviu Rotaru, nu avea dreptul de a oficia o cununie religioasă pentru greco-catolici, însă a ţinut un Te Deum, la finalul căruia mirii au primit din partea naşilor, Eugen şi Corina Hruşcă, verighetele de căsătorie.  "Este un gest care are în primul rând o conotaţie istorică. Ceremonialul a fost unul simbolic, unul la limita compromisului, astfel încât ca ei să se simtă integraţi oarecum şi în biserica noastră. De fiecare dată când au venit în România, făceau în aşa fel încât să participe la Sfânta Liturghie, ceea ce m-a făcut să îi consider sinceri în ceea ce fac", a afirmat preotul Liviu Rotaru.

La eveniment a luat parte, alături de zeci de credincioşi localnici, şi primarul comunei Blândeşti, Eugen Ciobanu.

×
Subiecte în articol: observator