x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doi din cinci români n-au mai cumpărat lapte după scandalul contaminării cu aflatoxină. Vicepreşedinte ANSVSA: Laptele de pe piaţă e bun de consum

Doi din cinci români n-au mai cumpărat lapte după scandalul contaminării cu aflatoxină. Vicepreşedinte ANSVSA: Laptele de pe piaţă e bun de consum

14 Mar 2013   •   16:38
Doi din cinci români n-au mai cumpărat lapte după scandalul contaminării cu aflatoxină. Vicepreşedinte ANSVSA: Laptele de pe piaţă e bun de consum

Încrederea românilor în siguranţa laptelui vândut în magazine a scăzut în urma mediatizării intensive şi comunicării precare pe tema contaminării cu aflatoxină, doi din cinci consumatori declarând că nu au mai cumpărat lapte în ultima săptămână.

"Deşi a fost mediatizat doar o săptămână, subiectul laptelui contaminat cu aflatoxină a generat rapid neîncredere în rândul consumatorilor români, astfel că 36% nu ştiu dacă laptele din magazine mai este sigur pentru consum, în timp ce 22% consideră că acesta nu este sigur. Doar 43% dintre respondenţi au declarat că au în continuare încredere în laptele pe care îl găsesc în comerţ", potrivit analizei realizate de Rogalski Grigoriu Public Relations, anunţă mediafax.ro.

Aproape 40% dintre persoanele chestionate au arătat că în ultima săptămână nu au mai cumpărat lapte, în timp ce 20% spun că au luat doar de la producători de încredere, pe fondul informaţiilor potrivit cărora mai multe loturi de lapte suspectate de contaminare cu aflatoxină au fost retrase.

La fel ca în cazul cărnii de cal greşit etichetate, tema laptelui contaminat a intrat pe agenda consumatorilor, astfel că 85% au arătat că în ultima săptămână au discutat cu cei apropiaţi despre acest subiect, în principal cu familia (47%), urmată de prieteni (22%) şi colegi (17%).

Vicepreşedinte ANSVSA: Laptele de pe piaţă e bun de consum

Laptele care se află pe piaţă este bun de consum, iar cantitatea cu aflatoxină peste limitele admise, care a fost sechestrată şi va fi distrusă, reprezintă aproximativ 0,2 la sută din producţia zilnică de 20.000 de tone a României, a spus, astăzi, vicepreşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu.

Mănăstireanu, care a preluat miercuri conducerea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimenelor, a mai precizat că la cele trei ferme unde a fost descoperit lapte cu aflatoxină în proporţie de peste 0,05 la sută (limita admisă), a fost înlocuit furajul administrat animalelor, de unde provine toxina, cu unul curat.

În prezent, laptele produs la două dintre ferme are 0 la sută conţinut de aflatoxină, iar la cealaltă continuă monitorizarea, a mai spus Mănăstireanu.

Lapte cu aflatoxină peste limita admisă a fost depistat la trei ferme, două centre de colectare şi două centre de procesare, în urma controalelor demarate la nivelul tuturor unităţilor, de la cele de producţie la cele de procesare.

Potrivit reprezentanţilor ANSVSA, au fost deja verificate 1.062 din cele 1.284 de probe prelevate de la aceste unităţi, rezultatul final al anchetei urmând să fie anunţat spre sfârşitul săptămânii viitoare.

Ancheta a fost demarată după ce, în 4 martie, au fost depistate niveluri ridicate de aflatoxină în produsul crud la o fermă.

ANSVSA a anunţat, în 7 martie, că a oprit de la livrare laptele crud produs de ferma respectivă, dispunându-se verificări în toată ţara, de la producători, la unităţi de procesare a laptelui.

Miercuri, preşedintele ANSVSA Mihai Ţurcanu şi-a dat demisia, atribuţiile de conducere a instituţiei fiind preluate de vicepreşedintele Vladimir Mănăstireanu, până la numirea unui nou preşedinte.

Laptele contaminat cu aflatoxină poate deveni periculos pentru sănătate în condiţiile consumului unor cantităţi mari, pentru o perioadă îndelungată.

Potrivit ANSVSA, laptele poate conţine aflatoxină ca urmare a consumării de către animale a furajelor contaminate. Condiţiile de depozitare ale cerealelor si plantelor influenţează dezvoltarea acestor mucegaiuri, creşterea lor fiind favorizata de medii cu umiditate şi temperatura ridicate şi lipsa ventilaţiei. Aflatoxinele sunt toxine produse de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus, care se dezvoltă în seminţe de oleoginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (şrot, tărâţe), cereale.

×