x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doi şefi ai ANAF, arestaţi pentru 29 de zile. Senatorul Măgureanu are interdicţie de a părăsi ţara

Doi şefi ai ANAF, arestaţi pentru 29 de zile. Senatorul Măgureanu are interdicţie de a părăsi ţara

26 Iul 2012   •   07:01
Doi şefi ai ANAF, arestaţi pentru 29 de zile. Senatorul Măgureanu are interdicţie de a părăsi ţara

UPDATE 15:25 - Potrivit DIICOT, procurorii au instituit fata de senatorul Cezar Magureanu masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara pe o perioada de 30 de zile.

Citeste si Cezar Magureanu: Nu mi-e teama de nimic. Nu am comis faptele de care sunt acuzat

UPDATE 13:35 - Nicusor Dragan, director general adjunct al ANAF, Dan Stroe, director de achizitii in cadrul ANAF si alte 17 persoane au fost arestati preventiv, astazi, de Tribunalul Bucuresti, in dosarul de evaziune fiscala.

Instanta a dispus emiterea unor mandate de arestare preventiva pentru Nicusor Dragan, Dan Stroe, Tudor Constantin, Vasile Petre, Mirela Doina Petrescu, Florin Ivanus, Viorel Cazan, Ionel Petcu, Neculai Martas, Stelian Vintila, Marian Eduard Gusti, Mircea Radina, Ionut Robert Chiripus, Gabi Mircea Fertu, Marius Sorin Cune, Luca Galavotti, Alin Mihai Teodorescu, Emil Marius Cilibeanu si Sorin Stuparu.

.........................

Octavian Grecu, zis "Butoane", ginerele senatorului Cezar Magureanu, Sorin Gazdac, Nicole Saikaly si alte 17 persoane au fost arestati preventiv de Tribunalul Bucuresti. Instanta urmeaza sa ia, astazi, o decizie si in cazul celorlalti invinuiti din dosarul de evaziune fiscala.

Doi judecatori ai Tribunalului Bucuresti au dezbatut, miercuri noapte, in doua complete diferite, propunerea procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) de arestare preventiva a 39 de persoane implicate in dosarul de evaziune fiscala, in care prejudiciu produs de membrii gruparii in perioada 2010-2012 a fost estimat la peste 40 de milioane de euro anual.

Instanta a decis ca un lot de 20 de persoane sa fie judecat de un magistrat, iar un alt lot de 19 persoane de catre un alt judecator, anunta Mediafax.

Din primul lot fac parte: Octavian Grecu, zis "Butoane", ginerele senatorului Cezar Magureanu, Adrian Sorin Gazdac, omul de afaceri de origine libaneza Nicole Saikaly, cunoscut in presa mondena drept fostul iubit al Ginei Pistol, Daniel Nitu, director la firma acestuia, Cristian Valeriu Sava, Madalina Elena Naipeanu, Nadia Pacala, Andrei Valentin Gazdac, Stefan Aurel Druga, Florin Bogdan Silinescu, Valeriu Muja, Doru Moale, Lili Florin Deliu, Marian Bordei, Bogdan Moise, Stelian Ficleanu, Marius Petrache, Svetlana Anton, Florin Mihai Dumitriu si Valentin Rus.

Instanta a dispus, noaptea trecuta, in cazul celor 20 de invinuiti arestarea preventiva pentru 29 de zile. Decizia poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Din al doilea lot, de 19 persoane, fac parte: Nicusor Dragan, director general adjunct al ANAF, Dan Stroe, director de achizitii in cadrul ANAF, Tudor Constantin, Vasile Petre, Mirela Doina Petrescu, Florin Ivanus, Viorel Cazan, Ionel Petcu, Neculai Martas, Stelian Vintila, Marian Eduard Gusti, Mircea Radina, Ionut Robert Chiripus, Gabi Mircea Fertu, Marius Sorin Cune, Luca Galavotti, Alin Mihai Teodorescu, Emil Marius Cilibeanu si Sorin Stuparu.

Instanta urmeaza sa ia astazi o decizie in cazul acestora.

In cursul judecarii celor doua dosare, mai multi dintre invinuiti, printre care Nicole Saikaly si Octavian Grecu, au parasit boxa arestatilor, dupa ce ordonantele de retinere pentru 24 de ore emise pe numele lor au expirat.

Cele 39 de persoane au fost retinute miercuri in dosarul de evaziune fiscala, procurorii DIICOT cerand instantei arestarea lor preventiva pentru 29 de zile. Ordonantele de retinere au fost emise in urma audierilor incepute marti, cand la sediul DIICOT au fost aduse peste 120 de persoane.

Potrivit unor surse judiciare, fiica senatorului Cezar Magureanu, Raluca Ioana Gazdac, invinuita in dosar, este gravida in luna a patra si a fost lasata sa plece marti seara. Sursele citate au precizat ca anchetatorii au emis mai multe ordonante de instituire a sechestrului asigurator pe numeroase bunuri mobile gasite la domiciile celor perchezitionati sau la firmele acestora.

Astfel, precizeaza sursele citate, au fost puse sub sechestru mai multe autoturisme de lux, importante sume de bani, dar si bunuri mobile.

Nicole Saikaly era lider al unui palier din circuitul evazionist care ii mai includea, printre altii, pe ginerele si fiica senatorului Cezar Magureanu, Sorin si Raluca Gazdac, dar si opt bulgari, potrivit unor procese verbale ale procurorilor, obtinute de Mediafax.

Intr-unul dintre documente, procurorii mentioneaza ca grupul de criminalitate organizata, cu legaturi transfrontaliere, care a actionat din 2009, este format din Sorin Stuparu, Sorin Gazdac, Valentin Andrei Gazdac, Raluca Gazdac, Stefan Druga, Marius Cune, Nicole Saikaly, Daniel Nitu, Cristian Sava, Tudor Constantin, Neculai Maratas, Mircea Radina, Liviu Popovici si opt cetateni bulgari.

Grupul infractional era specializat in obtinerea unor importante beneficii financiare in urma derularii unor operatiuni de import sau achizitii/livrari intracomunitare cu diverse categorii de bunuri, neinregistrarea in documentele contabile a tuturor operatiunilor realizate si/sau inregistrarea de operatiuni nereale, in scopul obtinerii ilegale de TVA, se precizeaza in documentul prin care procurorii i-au adus la cunostinta invinuirile lui Viorel Bulearca - om de afaceri din Pitesti, patron al firmelor Bunbusinesselite BBE SRL si Stefaris Tabachi SRL.

Potrivit aceluiasi document, Bulearca - acuzat de sprijinire a unui grup infractional organizat - a pus la dispozitia membrilor acestuia cele doua firme ale sale, "care au fost utilizate in activitati de comert evazionist cu marfuri de larg consum (zahar, orez, otet, ulei de floarea soarelui), cu circuite comerciale frauduloase complexe, vizand sustragerea de la plata obligatiilor fiscale prin declararea de achizitii si livrari intracomunitare fictive, initiate si operationalizate de SC Novicio Food & Beverage SRL (firma lui Saikaly - n.r.), atat in relatie cu palierul actional coordonat de Stuparu Sorin, cat si cu cel coordonat de Gazdaru Sorin Adrian, ambele circumscrise intereselor financiare ale grupului de firme Lemarco (reprezentat de Tudor Constantin - n.r.)".

Potrivit unui alt document al procurorilor, Nicole Saikaly era liderul unuia dintre palierele circuitului evazionist.

"Invinuitul Nicole Saikaly se numara, alaturi de invinuitul Daniel Nitu, printre liderii unui palier din circuitul evazionist de mare amploare, axat in principal pe comertul cu zahar si produse agricole, derulat prin intermediul societatilor Novicio Food & Beverage SRL, detinuta in mod direct, si MLS Invest Trading, apartinand fiicei sale, Mary Lavinia Saikaly, si ginerelui sau, Michel Aramouni, societati care, in perioada de referinta, au fost beneficiare ale unei parti importante a marfii comercializate de gruparea infractionala, atat pe filiera coordonata de Sorin Stuparu, cat si pe cea coordonata de Sorin Adrian Gazdac, ocupandu-se cu ambalarea zaharului vrac provenit de la acestia, dar si a celui provenit de la grupul de firme Lemarco si, ulterior, de vanzarea produsului finit catre o alta societate comerciala controlata de membrii retelei, in cadrul circuitelor infractionale initiate si operationalizate de membrii gruparii, cu activitati de comert evazionist cu marfuri de larg consum (zahar, orez, otet, ulei de floarea soarelui), vizand sustragerea de la plata obligatiilor fiscale, inclusiv prin declararea de achizitii si livrari intracomunitare fictive. In aceste conditii, invinuitul Nicole Saikaly a recurs la inregistrarea in contabilitatea societatilor detinute in mod direct sau indirect a unor operatiuni patrimoniale nereale, fie de revanzare a bunurilor provenite din spatiul intracomunitar catre companii din state comunitare (in timp ce marfa a fost comercializata pe teritorul Romaniei fara documente legale ori cu documente nereale), fie de achizitii de bunuri din Romania (cu TVA 24%), care sa compenseze valoarea TVA-ului datorat, urmate eventual de comercializarea tot fictiva a acestora in alt stat comunitar (cu TVA 0)", se arata in documentul citat.

La sediul DIICOT - Structura Centrala au fost aduse la audieri, marti, peste 120 de persoane in cazul carora a fost inceputa urmarirea penala pentru constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani.

Senatorul de Giurgiu Cezar Magureanu, fiica si ginerele sau sunt implicati intr-o retea de evazionisti, alaturi de Octavian Grecu, zis Butoane, de sefi din ANAF, de comisari ai Garzii Financiare Centrale si din Giurgiu si ai Directiei Finantelor Publice Giurgiu, potrivit procurorilor DIICOT.

Cezar Magureanu a fost citat sa se prezinte la DIICOT joi, la ora 13.00, el fiind invinuit in dosarul de evaziune fiscala.

In acest caz, DIICOT a facut, marti dimineata, 256 de perchezitii in Bucuresti si in judetele Giurgiu, Arges, Ilfov, Buzau, Gorj, Dolj, Timis, Bihor, Constanta si Valcea.

Potrivit procurorilor, in perioada 2010 - 2012, gruparea infractionala a produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 40 de milioane de euro anual, prin crearea unui circuit evazionist complex.

×