x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doi terorişti afgani, prinşi pe teritoriul României. SRI: Suntem o ţară expusă fenomenului terorist

Doi terorişti afgani, prinşi pe teritoriul României. SRI: Suntem o ţară expusă fenomenului terorist

29 Oct 2012   •   14:53
Doi terorişti afgani, prinşi pe teritoriul României. SRI: Suntem o ţară expusă fenomenului terorist
Sursa foto: BEHROUZ MEHRI/AFP

Serviciul Român de Informații a reținut, astăzi, doi doi cetăţeni afgani declarați indezirabili de către de Curtea de Apel Bucureşti. Aceştia urmează să fie expulzaţi din țară.

Potrivit anchetatorilor, afganii au ajuns în România în 2011 și au solicitat statut de refugiat. Încă de atunci au fost monitorizați, iar în urmă cu câteva zile au fost declarați indezirabili de către de Curtea de Apel Bucureşti. Autoritățile spun că cei doi teroriști încercau să ofere puncte de sprijin pentru teroriștii din România, dar și din alte state care au soldați în Afganistan.

"Este vorba despre doi cetăţeni afgani intraţi în 2011 în ţara noastră prin reţele ilegale. Au solicitat statut de refugiat, dar au fost monitorizaţi de SRI, iar acum câteva zile au fost declaraţi indezirabili de Curtea de Apel Bucureşti. Astfel de situaţii sunt cumva curente, România este o ţară expusă fenomenului terorist", a declarat purtătorul de cuvânt SRI, Marius Bercaru, pentru RTV.

La începutul lunii octombrie, șeicul Omar Bakri a declarat că Bulgaria și România sunt ținte legitime, pentru că sunt tărâmuri islamice, dar şi pentru că luptă în Afganistan. Mai mult, șeicul spune că ar putea pune la cale atentate și în România, precum și în Bulgaria, acest lucru depinzând de „tactica şi de strategia concretă”.

„Dacă islamul a intrat odată pe un tărâm, acesta devine islamic şi musulmanii sunt obligaţi să-l elibereze într-o zi. De exemplu, Spania este pământ islamic, la fel şi Europa de est:  România, Albania, Macedonia, Serbia, Kosovo şi Bosnia”, a declarat şeicul Omar Bakri pentru ziarul bulgar 24 Chasa.

„Dar din cauza trupelor sale din Afganistan şi Irak şi din cauza colaborării sale militare cu Israelul, Bulgaria devine şi o ţintă legitimă. Noi credem că putem face atentate în inima Bulgariei. Putem să facem acest lucru şi în România şi în alte state. Asta depinde de tactica şi de strategia concretă. Ţinta atentatului de la Burgas au fost israelienii. Toţi cei ucişi sunt fii de israelieni şi printre ei au fost mulţi oameni importanţi”, a mai spus Bakri.

Şeicul radical Omar Bakri Mohammad a fost unul dintre cei mai cunoscuți islamiști din Marea Britanie, acolo unde a locuit 20 de ani. Acesta a părăsit Regatul Unit în urma atentatelor din Londra, în 2004, în care ar fi fost implicați mai mulți membri ai unui grup condus de el.

×