x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doliu în cultura românească! Criticul de film Tudor Caranfil a murit

Doliu în cultura românească! Criticul de film Tudor Caranfil a murit

23 Mar 2019   •   12:38
Doliu în cultura românească! Criticul de film Tudor Caranfil a murit

Criticul şi istoricul de film Tudor Caranfil a murit sâmbătă dimineaţă, la vârsta de 88 de ani. Tudor Caranfil este tatăl regizorului Nae Caranfil.

Tudor Caranfil (n. 14 septembrie 1931, Galaţi, România – d. 23 martie 2019, București, România) a fost un critic de film, realizator de emisiuni TV cu subiecte cinefile și istoric de film român. A urmat Colegiul V.Alecsandri din Galați și ultimul an plus bacalaureatul la Liceul Mihai Viteazu din București. A terminat Facultatea de Filosofie în 1957, pentru ca ulterior să facă ziaristică la Informația Bucureștiului. Din anii '60 s-a dedicat criticii cinematografice. Începând cu 1962 inițiază „Seara prietenilor filmului”, prima formă a Cinematecii Române, potrivit Wikipedia.

A fost invitat permanent al Festivalului de la Cannes, al Festivalului de la Berlin și a fost membru in juriul FIPRESCI. A participat la multe alte festivaluri cinematografice internaționale la Karlovy Vary, Los Angeles, Locarno, Cottbus, Rotterdam, San Francisco și la principalele festivaluri românești de film.

A obținut Premiul pentru critică cinematografică al Asociației Cineaștilor din România (ACIN) pe anul 1988 „pentru volumul În căutarea filmului pierdut” (ex aequo cu Olteea Vasilescu)

×
Subiecte în articol: tudor caranfil Tudor Caranfil a murit