x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doliu in literatura mondiala. Scriitorul american E. L. Doctorow a murit la 84 de ani

Doliu in literatura mondiala. Scriitorul american E. L. Doctorow a murit la 84 de ani

22 Iul 2015   •   09:38
Doliu in literatura mondiala. Scriitorul american E. L. Doctorow a murit la 84 de ani

Scriitorul E. L. Doctorow, autor al romanelor de succes 'Ragtime' şi 'Billy Bathgate', a murit marţi la vârsta de 84 de ani într-un spital din New York, a anunţat fiul acestuia, relatează New York Times, citat de Reuters şi AFP.

Richard Doctorow a declarat presei americane că tatăl său a murit din cauza unor complicaţii generate de cancerul pulmonar.

Preşedintele american Barack Obama a transmis condoleanţele sale pentru E.L. Doctorow, 'unul dintre cei mai mari scriitori americani', adăugând 'cărţile sale m-au învăţat multe lucruri, îi vom simţi lipsa', scrie BBC News, ediţia online.

Născut în Bronx, New York, având un stil îndrăzneţ şi mai puţin convenţional Doctorow a scris 10 romane, o piesă de teatru, două cărţi de ficţiune şi numeroase eseuri în cei peste 50 de ani de activitate.

Primul său roman 'Welcome to Hard Times', un western publicat în 1960, a fost urmat în 1966 de 'Big as Life', un roman aparţinând genului SF.

Avea capacitatea să transpună personalităţi din viaţa reală, care au aparţinut anumitor perioade istorice, în romane de ficţiune. 'The Book of Daniel', publicată în 1971, este un roman de ficţiune avându-i în centrul acţiunii pe soţii Rosenberg, Julius şi Ethel, cei care au fost condamnaţi pentru spionaj în favoarea Uniunii Sovietice şi executaţi.

Romanul de succes 'Ragtime', publicat în 1975, a fost adaptat pentru marele ecran de celebrul regizor Milos Forman.

Pentru cărţile sale a fost recompensat cu numeroase premii din partea organizaţiilor de profil din SUA, Premiul Naţional pentru Carte, de trei ori premiul naţional al criticilor, două premii PEN/Faulkner, iar în 2014 i-a fost decernat premiul literar acordat de Congresul american ('Library of Congress Prize for American Fiction').  

Agerpres

×
Subiecte în articol: deces E. L. Doctorow