x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosar 'Colectiv': Ambii inspectori ISU, arestaţi preventiv

Dosar 'Colectiv': Ambii inspectori ISU, arestaţi preventiv

14 Noi 2015   •   16:26
Dosar 'Colectiv': Ambii inspectori ISU, arestaţi preventiv

Curtea Militară de Apel Bucureşti a admis sâmbătă o contestaţie a DNA şi a decis arestarea preventivă a Antoninei Radu, inspector ISU, pusă sub acuzare în cazul incendiului de la club Colectiv.

DNA a făcut contestaţie în acest caz, după ce anterior Tribunalul Militar Bucureşti hotărâse ca Antonina Radu să stea în arest la domiciliu.

De asemenea, Curtea Militară de Apel a hotărât ca şi celălalt inspector ISU - George Matei - acuzat în acelaşi dosar să rămână în arest preventiv.

Judecătorii de la Tribunalul Militar Bucureşti au decis pe 10 noiembrie arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui George Matei, inspector în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti, şi au respins cererea DNA de arestare preventivă a celui de-al doilea inspector, Antonina Radu, hotărând ca ea să fie cercetată în arest la domiciliu.

Cei doi angajaţi de la ISU, cu gradul de căpitan, sunt acuzaţi de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii susţin că, în perioada septembrie 2014 - primăvara anului 2015, George Matei şi Antonina Radu, în calitate de ofiţeri-inspectori în cadrul ISU Bucureşti, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună ştiinţă, nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţă şi au constatat faptul că SC Colectiv Club SRL Bucureşti desfăşura activităţi specifice unui club fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu.

Concret, cei doi au permis funcţionarea în continuare a societăţii în condiţiile constatate şi nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, aducându-se astfel atingere drepturilor şi intereselor legitime ale mai multor persoane fizice şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit procurorilor, deşi au făcut mai multe deplasări la clubul Colectiv, George Matei şi Antonina Radu nu au întocmit niciun act de control şi nu au întreprins vreo măsură pentru ca SC Colectiv Club SRL să fie luată în evidenţă de către ISU Bucureşti ca funcţionând fără aviz/autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

Mai mult, George Matei şi Antonina Radu s-au oferit să-i ajute pe patronii clubului Colectiv cu întocmirea dosarului PSI, deşi ştiau că există nereguli, dar nu le-au raportat superiorilor despre existenţa localului respectiv, au reţinut anchetatorii.

Cei doi au efectuat controale pe platforma fostei fabrici Pionierul, însă nu au raportat despre vreo verificare făcută la clubul Colectiv. 

×
Subiecte în articol: isu colectiv tragedie club colectiv