x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosar incendiu Colectiv: Patronii şi pirotehnistul de la firma de artificii, arestaţi preveniv

Dosar incendiu Colectiv: Patronii şi pirotehnistul de la firma de artificii, arestaţi preveniv

08 Noi 2015   •   09:21
Dosar incendiu Colectiv: Patronii şi pirotehnistul de la firma de artificii, arestaţi preveniv

Judecătoria Sectorului 4 a admis sâmbătă propunerea procurorilor de arestare preventivă a patronilor de la firma Golden Ideas Fireworks Artists SRL, responsabilă cu efectele pirotehnice de clubul Colectiv.

Este vorba de Daniela Niţă, administrator şi acţionar majoritar al firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, şi Cristian Niţă, director al firmei de artificii.

În acelaşi dosar a fost arestat preventiv şi pirotehnistul Viorel Zaharia.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată de cei arestaţi.

Viorel Zaharia este acuzat de ucidere din culpă, în timp ce Cristian Mihai Niţă şi a Danila Ioana Niţă sunt acuzaţi de favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri, toţi trei în legătură cu furnizarea artificiilor pentru clubul în care a avut loc incendiul soldat cu 32 de morţi.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Daniela Niţă, administrator şi acţionar majoritar al firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, şi Cristian Niţă (director), sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri; iar Viorel Zaharia (pirotehnist) este acuzat de ucidere din culpă.

Procurorii susţin că Viorel Zaharia, pirotehnist autorizat, angajat al SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, a instalat efectele pirotehnice (foc de artificii) în incinta clubului Colectiv, în ziua de 30 octombrie, fără a respecta măsurile de siguranţă şi prevederile legale în acest sens.

De asemenea, după producerea incendiului din 30 octombrie, în calitate de reprezentanţi ai SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Daniela Niţă (administrator) şi Cristian Niţă (director) au distrus şi sustras documente ce constituie probe, pentru a împiedica sau îngreuna cercetările procurorilor, precum şi pentru a-l ajuta pe Viorel Zaharia.

Reţinerile au loc după ce procurorii au efectuat percheziţii la sediul social din Bucureşti al firmei SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL şi la un depozit al acesteia din comuna Bucşani, judeţul Giurgiu.

Potrivit Parchetului General, incendiul de la clubul Colectiv s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spaţiul respectiv au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi şi tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinţa morţii şi vătămării corporale a mai multor persoane aflate în local.

Cei trei administratori şi acţionari ai clubului - Paul Gancea, George Anastasescu şi Costin Mincu - au fost arestaţi preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

×