x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosariada - Bejinariu vs Macovei

Dosariada - Bejinariu vs Macovei

de Violeta Fotache    |    05 Sep 2006   •   00:00
Dosariada  -  Bejinariu vs Macovei

Cu o zi inainte ca forul suprem al Magistraturii sa analizeze cererea de revocare din functie a judecatoarei Florica Bejinariu, pe motive de colaborare cu Securitatea, reizbucneste violent razboiul dintre aceasta, CNSAS si ministrul Justitiei.

Membru in CSM, judecatoarea Florica Bejinariu, a cerut verbal Parchetului instantei supreme sa faca verificari fata de unii membri ai CNSAS. "Urmeaza sa formulez si in scris solicitarea. Eu am cerut CNSAS-ului copii dupa acele documente prezentate denaturat intr-un anumit cotidian. Mie mi s-au refuzat, dar ele au ajuns la presa si au fost scoase din context. Cine le-a furnizat a comis o infractiune care se pedepseste cu inchisoarea. Ministrul Justitiei face acte de politie politica exercitate prin presiuni mediatice. Intr-un interviu sustinea ca daca nu ma vor convinge membrii CSM sa-mi dau demisia vor avea saptamanal un articol. Sunt si interventiile in care se substituie unor institutii si face afirmatii care exced functiei sale de ministru", ne-a spus magistratul.

REPLICA. "Judecatoarea Bejinariu vorbeste de asa-zisele presiuni mediatice pe care le-as exercita, dar uita sa aminteasca de «presiunile» directe venite din partea a doua asociatii profesionale - AMR si SoJust - care-i cer demisia. Si mai este Asociatia muncitorilor din Brasov, care s-au vazut vizati de notele judecatoarei si care ii cere demisia", a replicat ministrul Monica Macovei. Ea a reamintit ca standardul actual pentru membrii CSM, alesi dupa data de 25 iulie 2005, este necolaborarea cu securitatea, fara mentiunea "ca politie politica". "Ma asteptam ca judecatoarea Bejinariu sa respecte acest standard, chiar daca legea nu o obliga. Atitudinea ei se reflecta negativ asupra imaginii CSM".

In 2005, magistratul a fost declarat curat de CNSAS, in sensul ca nu a fost agent sau colaborator al Securitatii, ca politie politica. In 2006, Colegiul a dat un verdict contrar. El a fost desfiintat insa prin admiterea contestatiei judecatoarei. Aceasta ultima hotarare a fost atacata ieri de ministru in instanta.

ACUZATIE
"Ministrul Justitiei face acte de politie politica exercitate prin presiuni mediatice. (...) Mai sunt si interventiile in care se substituie unor institutii si face afirmatii care exced functiei sale de ministru" - judecator Florica Bejinariu membru CSM
×
Subiecte în articol: observator bejinariu