Dosarul privind accidentul aviatic din Munţii Apuseni a fost declinat de către Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare, a declarat, astăzi, purtătorul de cuvânt al PCA Alba Iulia, Mihaela Chicea.
"Din actele de urmărire penală realizate până în prezent a rezultat că se impune audierea unor persoane din cadrul unor instituţii centrale ale statului cu atribuţii în gestionarea situaţiei de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă, persoane având calităţi ce atrag competenţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia parchetelor militare", se menţionează într-un comunicat citat de Agerpres.
Astfel, printr-o ordonanţă a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, s-a dispus declinarea competenţei de soluţionare a acestei cauze în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia parchetelor militare, care va continua ancheta în cauză.
Procurorii PCA Alba Iulia - Secţia de urmărire penală au încheiat un prim stadiu al cercetărilor în dosarul privind accidentul aviatic, efectuând cercetarea locului producerii accidentului, ridicarea mijloacelor materiale de probă, audierea persoanelor vătămate în accident, a persoanelor care au participat, în diferite calităţi la operaţiunile de salvare, medici de urgenţă etc.
Au fost audiaţi 28 de martori din personalul ISU, SMURD, silvic, jandarmi, localnici din Horea, precum şi cele 5 victime, patru medici şi copilotul avionului. De asemenea, s-a dispus efectuarea de rapoarte medico-legale, s-au solicitat şi depus documentele relevante de la instituţiile în cauză. Mijloacele materiale de probă ridicate de la locul producerii accidentului (aparatul GPS şi staţia ELT) au fost predate investigatorilor CIAS, urmând a fi trimise spre examinare la un laborator de specialitate.
Potrivit şefului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, niciuna dintre cele cinci victime nu a formulat pretenţii civile şi nu a dorit să se constituie în parte civilă sau parte vătămată, preferând să dea declaraţii doar în calitate de martor.
Lazăr a afirmat săptămâna trecută că, după epuizarea probaţiunii la Alba Iulia şi Cîmpeni, când se va forma o imagine asupra situaţiei de fapt de aici, se va decide dacă va fi nevoie ca acest dosar să rămână în continuare la PCA Alba Iulia sau ancheta va continua la Bucureşti, "în măsura în care ponderea activităţilor va trebui să fie efectuată acolo, pentru bunul mers al anchetei, pentru buna instrumentare a acestei cauze şi clarificarea rapidă a situaţiei de fapt".
"Noi ne-am putea declina competenţa dacă va fi nevoie. Vom vedea. Ne vom face o evaluarea a situaţiei şi, în măsura în care se va dovedi că persoane care nu pot fi cercetate de către Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia apar în acest dosar şi majoritatea, ponderea actelor de făcut va fi la Bucureşti, într-o astfel de situaţie ancheta ar putea continua la Bucureşti", a declarat atunci Augustin Lazăr.