Caracatiţa creditelor ilegale obţinute de la BRD şi-a întins tentaculele şi a ajuns la nume grele din politică şi afaceri. Elena Udrea, Remus Truică, Adrian Sârbu, Roşca Stănescu se adaugă pe lista celor anchetaţi în 2012. Cea mai mare parte a banilor se regăseşte în iahturi şi apartamente cumpărate în zone exclusiviste, din afara României.
Dosarul bancherilor a fost deschis în anul 2012 după ce structurile de control ale BRD, sosite de la Paris, au descoperit nereguli în acordarea unor credite la două sucursale, cea din Dorobanţi şi cea din Unirii. Instituţiile statului au fost anunţate, iar investigaţiile procurorilor DIICOT au scos la lumină cea mai mare reţea mafiotă care a operat în sistemul bancar românesc. Funcţionari cu rang înalt în instituţiile statului, evaluatori imobiliari, patroni de firme-suveică, notari care legalizau acte ilegale, funcţionari BRD, cu toţii erau la ordinele şmecherilor din politică şi afaceri. Schema după care au acţionat este simplă, creditele erau acordate unor firme-fantomă, în baza unor ipoteci mult supraevaluate. Ulterior, banii erau scoşi din firme şi trimişi în alte conturi.
Întreaga inginerie a fost pusă la cale de Popa Sorin Mihai, director general adjunct al BRD, împreună cu Lucian Cojocaru, director comercial al BRD, şi Truică Remus. Din reţea făceau parte, printre alţii, directorii fili¬alelor din Dorobanţi şi Unirea, Adrian Martiş şi Andrei Nanu, care au coordonat întreaga activitate infracțională din interiorul instituţiei pe care o conduceau şi care sunt arestaţi din 2012. Aceştia se foloseau de funcţia pe care o aveau pentru a impune subalternilor să dea aceste credite, care se acordau chiar şi într-o zi, uneori fără ca solici¬ tantul să treacă pe la bancă. Costul total pentru BRD-Groupe Societe Generale a fost estimat de către conducerea băncii la 180 milioane de euro.
La cine au ajuns banii
- Remus Truică - 35 mili¬oane de euro
- Adrian Sârbu - 3 milioane de euro
- Sorin Roşca Stănescu - 4 milioane de dolari
- Elena Udrea - 3,3 milioane de euro. Este creditul pe care l-a predat în 2010, după ce a declarat că nu poate să doarmă de grija lui.
15 din 17 credite le-a luat Remus Truică
Truică a fost şi principalul beneficiar al activităţii infracţio¬nale, din cele 17 credite acor¬date în mod fraudulos, 15 ajungând la persoane fizice sau juridice aflate sub controlul său direct. Suma de 35 milioane de euro a fost scoasă din ţară prin conturi deschise de Truică şi prietenul său, Aparaschivei Cristian Relu, în Monaco, Elveţia , Austria şi Cipru. Ulte¬rior, banii au ajuns în bunuri de lux, imobile şi ambarcaţiuni.