x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarul EADS, înmormântat pe axa Bucureşti-Berlin

Dosarul EADS, înmormântat pe axa Bucureşti-Berlin

de Dan Constantin    |    21 Ian 2016   •   06:50
Dosarul EADS, înmormântat pe axa Bucureşti-Berlin
Sursa foto: Razvan Chirita

Afacerea „Frontiera” a costat statul român peste 700 de milioane de euro. Acordul încheiat în 2004 între Ministe­rul de Interne din România şi concernul EADS, renegociat după un an şi umflat cu 200 milioane de euro, a devenit obiectul unor aprinse dezba­teri politice, ţinta investigaţii­lor jurnaliştilor şi, în fine, un dosar de corupţie la nivel înalt, cercetat de procurori în mai multe ţări. După un debut spectaculos, informaţiile au devenit tot mai puţine, DNA lăsându-ne să urmărim creşte­rea şi descreşterea dosarului EADS.

Se face în curând anul de când Codruţa Kovesi anunţa că ,,EADS se află în lucru”. În 27 martie 2015, Livia Săplăcan, purtătoarea de cuvânt a DNA, preciza: ,,Dosarul EADS nu e la noi, e la München”. La sediul din Germania al companiei Airbus Defence & Space, noul nume al CASSIDIAN, ramura de tehnică militară din EADS, Parchetul din München făcuse percheziţii în octombrie 2014.

DETONAREA. Codruţa Kovesi este dispusă la poveşti în mai 2015. Ne lămureşte că dosarul este într-un fel ,,detonat”. În acelaşi dosar care vizează şi licenţele Micro­soft sunt verificate şi contractele denumite de presă EADS, adaugă şefa DNA. Jurnaliştii de la PRO obţin un interviu consistent. ,,Se lucrează ritmic, avem audieri, cereri de asistenţă judiciară internaţională, sunt foarte multe comisii rogatorii, sunt foarte multe audieri”. DNA verifica dosa­rele, contractele din cele două dosare - Microsoft şi EADS -, procurorii având suspiciunea comiterii unor acte de corupţie pe o perioadă de 7-8 ani. Valoarea contractelor Microsoft şi EADS depăşeşte un miliard de dolari, conform procurorilor anticorupţie.
RITM INTENS DNA. Kovesi preci­zează că ,,EADS nu e un dosar pe care să îl poţi soluţiona în 3 luni. Sunt sute de persoane audiate până în prezent (luna mai 2015). Faptul că nu facem publică fiecare etapă nu înseamnă că nu se lucrează.” Procurorul-şef al DNA mai precizează şi colaborarea în acest dosar cu alte state, nenu­mite din motive de confidenţi­alitate, dar şi speranţa că este posibil ca o parte a anchetei să fie finalizată în 2015.

MOARTE SUBITĂ ÎN CDU. Procurorii germani colaborau cu DNA, dar firul parcă s-a rupt de o jumătate de an. În 13 iulie 2015 a murit subit Phillip Missfelder, parlamentar german al CDU, partidul doamnei Merkel. Avea doar 35 de ani şi conducea organi­zaţia de tineret a CDU. Revista Der Spiegel îl descria drept un politician care ştie să scoată bani pentru partid, bugetul organizaţiei ajungând la 1,2 milioane euro. Între sponsori apare şi CASSIDIAN. Trezorier şi bun prieten cu preşe­dintele dispărut prematur era Daniel Walther, angajat de top în CASSIDIAN. Un tânăr de succes, binecunoscut la Bucureşti prin poziţia-cheie în derularea contractului de secu­rizare a frontierei. Embolia lui Missfelder a dus şi la moartea dosarului EADS?

×