x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DOSARUL TRANSFERURILOR se va rejudeca! Magistraţii Curţii Supreme au CASAT sentinţa Curţii de Apel

DOSARUL TRANSFERURILOR se va rejudeca! Magistraţii Curţii Supreme au CASAT sentinţa Curţii de Apel

de Veronica Micu    |    20 Mai 2013   •   08:17
DOSARUL TRANSFERURILOR se va rejudeca! Magistraţii Curţii Supreme au CASAT sentinţa Curţii de Apel
UPDATE 12:58 - Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au trimis dosarul spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti.

"Casează în totalitate decizia penală recurată şi trimite cauza spre rejudecarea apelurilor declarate de Parchetul de pe lângă ÎCCJ - Direcţia Naţională Anticorupţie - Popescu Gheorghe, părţile civile statul român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Liceul cu program sportiv 'Banatul' Timişoara. Respinge, ca inadmisibil, recursul declarat de partea civilă AS Tractorul Braşov", se arată în decizia instanţei. Această hotărâre a fost luată cu majoritate de voturi, în acest sens exprimându-se judecătoarele Corina Jîjîie şi Lucia Rog.

Citeşte şi Giovani Becali: Nu au fost probe elocvente ca să fim condamnaţi

Victor Becali: Chiar dacă procesul va continua, măcar avem speranţa că vom avea o judecată dreaptă

În schimb, judecătoarea Lavinia Lefterache a făcut opinie separată în sensul ca instanţa să admită recursul DNA şi al lui Jean Pădureanu şi Gheorghe Popescu şi să înceteze procesul penal împotriva celor doi, pe motiv că aceştia au acoperit integral prejudiciul adus în dosar.

De asemenea, Lavinia Lefterache consideră că dosarul trebuie rejudecat doar în privinţa lui Gheorghe Copos, Cristian Borcea, Gheorghe Neţoiu, Ioan şi Victor Becali, deoarece în acest proces mai trebuie audiate mai multe persoane, cum ar fi Sică Puşcoci, Dinu Gheorghe şi Mircea Stoenescu, dar şi să se administreze noi probe.

În dosarul transferurilor, Gheorghe Copos, Jean Pădureanu, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu sunt acuzaţi că ar fi prejudiciat statul şi patru cluburi din Liga 1 cu 10 milioane de dolari în urma a 12 transferuri.

UPDATE 11:10
- Cred că instanţa e hotărîtă să dea azi o decizie, deşi nu cred că a avut timp de vineri până acum să citească toate documentele depuse la dosar de avocaţi", a declarat Unul dintre avocaţii lui George Copos, Viorel Roşu.

Începînd de ieri, domiciliile celor 8 inculpaţi în Dosarul Transferurilor sunt supravegheate de Serviciile de Informaţii pentru a nu se repeta un nou caz Gigi Becali, scrie gsp.ro. Patronul Stelei a fost oprit de Poliţia de frontieră să părăsească România duminică seară. El susţine că intenţiona să plece în Israel.

-----------------------------

Gheorghe Copos, Jean Pădureanu, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu află azi dacă primesc un verdict definitiv în Dosarul Transferurilor. Cei opt sunt acuzaţi că ar fi prejudiciat statul şi patru cluburi din Liga 1 cu 10 milioane de dolari în urma a 12 transferuri.

La ultimul termen, din 17 mai, procurorii DNA au cerut judecătorilor instanţei supreme mărirea pedepselor dispuse de Curtea de Apel în cazul celor opt oameni de fotbal. În plus, procurorii anticorupţie au vrut ca instanţa să renunţe la circumstanţele atenuante admise în cazul lui Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu, condamnaţi fiecare la trei ani de închisoare cu suspendare.

În privinţa fraţilor Ioan şi Victor Becali şi a lui Mihai Stoica, George Copos şi Cristian Borcea, procurorii DNA au susţinut că pedepsele între patru şi opt ani de închisoare cu executare dispuse de Curtea de Apel Bucureşti nu reflectă în mod real gravitatea faptelor lor şi a solicitat, de asemenea, majorarea pedepselor.

Procurorul a mai cerut instanţei să dispună confiscarea sumelor de 40.000 de dolari de la George Copos, 258.000 şi 180.000 de dolari de la Cristian Borcea.

Ce riscă inculpaţii:

Ioan Becali - 8 ani de inchisoare cu executare, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si evaziune fiscala;
Victor Becali - 7 ani de inchisoare cu executare, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si evaziune fiscala;
Cristi Borcea - 7 ani de inchisoare cu executare, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala si spalare de bani;
George Copos - 5 ani de inchisoare cu executare, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si evaziune fiscala;
Mihai Stoica - 4 ani de inchisoare cu executare, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala si spalare de bani;
Gica Popescu, Gigi Netoiu şi Jean Padureanu - cate 3 ani de inchisoare cu suspendare, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si evaziune fiscala.

Transferurile vizate

- Cristian Dulca - realizat in ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucuresti la clubul sud-coreean Pohang Steelers
- Iulian Arhire - de la clubul Otelul Galati la Pohang Steelers, realizat in martie 1999
- Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat in iunie 1999
- Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistrita la VfB.Stuttgart, din iulie 1999
- Paul Codrea - de la Dinamo Bucuresti (imprumutat la F.C. Arges Dacia Pitesti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat in ianuarie 2001
- Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Dinamo Kiev din Ucraina
- Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Deportivo Alaves
- Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam
- Lucian Sanmartean - din august 2003, de la Gloria Bistrita la Panathinaikos Atena
- Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucuresti la Galatasaray Istanbul
- Dan Alexa - de la Dinamo Bucuresti la Guoan Beijing, in Republica Populara Chineza, realizat in luna iunie 2004
- Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucuresti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

×