x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarul vameşilor din Ploieşti, ajuns la al 51-lea termen!

Dosarul vameşilor din Ploieşti, ajuns la al 51-lea termen!

de Nina Marcu    |    22 Feb 2011   •   15:42

Pare, conform sau nu unui scenariu bine ticluit de autorităţi, că se dă iama prin vameşi şi poliţişti vamali, cu scopul, declarat pompos, că se vrea stârpirea corupţiei. În ton cu arestările şi reţinerile de acum, să ne amintim de primii vameşi trimişi în judecată de procurorii DNA, acum mai bine de cinci ani.

Subiectul a făcut furori atunci, dar pe cât de multe furori a făcut, pe atât de puţină finalizare are la acest moment. Practic, 18 persoane de la Vama Ploieşti - Liviu Jianu - adjunct al şefului Biroului Vamal Ploieşti, Silvia Chiru, Nicolae Oprea, Emil Horobeţ, Carmen Dumitru, Danilea Barbu, Dumitru Branga, Viorel Duţu, Nicolae Şitoianu, Mircea Preda, Ion Roman, Cristian Firimiţă, Vasile Necula, Matilda Rădulescu, Traian Zărnescu, Nicolae Stan, Justina Stănilă, Lucia Simionescu - acuzate că au primit mită câte 9000 de euro, (ultima persoană acuzată de dare de mită) au ajuns după gratii pentru un timp sau au intrat în sfera cercetărilor penale.

La momentul acesta, mai sunt 16 inculpaţi, doi încetând din viaţă şi dosarul încă se judecă, neexistând, deci, o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă. Termenul de luni, 21 februarie, a fost al 50-lea dat de instanţă. Şi cum procurorii au cerut schimbarea încadrării juridice pentru una dintre inculpate, s-a mai acordat încă un termen de către judecătorii Tribunalului Prahova, pe 28 martie, ac. Dosarul vameşilor prahoveni se bazează pe interceptări telefonice, pe mai bine de 300 de fotografii şi înregistrări ale conversaţiilor dintre vameşi şi denunţători, făcute de agenţi sub acoperire. Şi, totuşi, luarea unei decizii de către instanţă, se tergiversează. Rămâne de văzut ce se va întâmpla la sfârşitul lunii martie.

×