Directorul Uzinei Mecanice Sadu, Gheorghe Lorin Boian, a confirmat faptul că în afara de INSEMEX Petroşani, şi Departamentul Armatei a mai efectuat o expertiză tehnică pentru a contura natura exploziei de la uzină, din februarie, când două femei au ars de vii în magazie. Dacă cea a Armatei este deja finalizată de mai bine de o săptămână, INSEMEX-ul va comunica rezultatul expertizei după o săptămână. Se pare că informaţiile experţilor se bat cap în cap, inclusiv directorul UM Sadu a explicat faptul că INSEMEX este specializat în mine, nu în pulbere de muniţie, semn că specialiştii acestui institut au constatat altceva decât ceea ce doreau cei din conducerea uzinei.
Oficial, specialiştii care se ocupă de expertiza exploziei de la Uzina Mecanică Sadu sunt cei de la INSEMEX Petroşani. Inspectoratul Teritorial de Muncă, dar şi procurorii, aştepată rezultatul acestei expertize. Nu mai puţin de şapte simulări au fost făcute la Uzina Mecanică Sadu de către Institut pentru a stabili cele petrecute în februarie când două angajate au fost carbonizate în urma exploziei, iar un alt bărbat a suferit arsuri grave pe corp. Rezultatul acestei expertize întârzie să apară: "În aceste momente mai facem o testare pentru a lua în calcul toate variantele posibile. Cu certitudine, săptămâna viitoare vom avea un rezultat. S-a întârziat pentru că nu vrem să scăpăm nimic, se nă apropiem cât putem de mult de adevăr, de ceea ce s-a întâmplat în momentul producerii exploziei”, a declarat şeful INSEMEX, Constantin Lupu.
Armata e cu UM Sadu!
De celaltă parte, cei de la Uzina Mecanică Sadu, par nemulţumiţi de constatările făcute de INSEMEX. Deşi ele nu au fost comunicate, din simulările făcute în cadrul uzinei de către specialiştii de la Petroşani, conducerea Uzinei a tras concluzia că are nevoie de o altă expertiză care să contracareze opinia celor de la INSEMEX. Şi pentru că de acest raport expertiză este legată libertatea unor persoane din cadrul Uzinei de la Sadu, cea de-a doua expertiză solicitată de UM Sadu este extrajudiciară. "cred că se va ţine cont de ea, pentru că cei de la INSEMEX sunt specializaţi în mine şi instalaţii electrice, aici e vorba despre pulbere de muniţie. Cei de la ITM şi autorităţile au solicitat ca INSEMEX să facă expertiză, noi ştim că în domeniul muniţiei alţii sunt specialişti. De aceea, Uzina a cerut Departamentul Înzestrării Armatei care are în subordine Academia tehnică Militară să facă o expertiză. Rezultatul déjà a venit şi a fost înaintat ITM-ului. Este ca o completare de expertiză şi am cerut ca specialiştii să se pronunţe pe ceea ce ştiu, adică tot ce înseamnă pulbere şi riscurile în anumite condiţii de lucru”, a declarat Gheorghe Lorin Boian, directorul UM Sadu.
Tragedie!
Această ultimă expertiză nu a fost cerută de anchetatori, este ca o piesă în apărarea celor de la UM Sadu.
Reamintim, în luna februarie la Sadu a avut loc o explozie puternică, în urma căreia angajatele Maria Mirulescu de 42 de ani şi Diana Andriţoiu de 38 de ani au murit carbonizate. Un alt angajat al uzinei, Constantin Dijmărescu, în vârstă de 42 de ani, a fost grav rănit, el reuşind să supravieţuiască.
Şi acesta nu este singura tragedie petrecută la fosta fabrică de armament din Sadu. Mulţi oameni au murit în exploziile produse. De fiecare dată anchetatorii au stabilit că morţii sunt de vină.