x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Două treimi din locurile de muncă din România vor dispărea în 20 de ani din cauza digitalizării

Două treimi din locurile de muncă din România vor dispărea în 20 de ani din cauza digitalizării

de Istvan Deak    |    09 Aug 2014   •   15:36
Două treimi din locurile de muncă din România vor dispărea în 20 de ani din cauza digitalizării
Sursa foto: thenation.com

Roboţii şi automatizarea vor schimba aproape în totalitate piaţa locurilor de muncă. Conform unui studiu care ia în calcul cele 28 de state ale Uniunii Europene, România va fi cea mai afectată de aceste schimbări. Studiul, realizat de economistul Jeremy Bowles de la „London School of Economics”, arată că într-un interval de 10 până la 20 de ani, dezvoltarea tehnologică va duce la dispariţia a 61,9% din totalul locurilor de muncă existente în România. „Vestea proastă este că procesul este ireversibil. Vestea bună este că fenomenul ia o amploare mondială şi toate statele lumii vor fi afectate”, notează jurnaliştii germani de la Die Welt. Studiul a scos la iveală că 51,1% din totalul locurilor de muncă din Germania sunt în pericol. Acum câteva luni, un studiu similar al Universităţii Oxford a arătat că digitalizarea va îngropa 47% din totalul locurilor de muncă din SUA.

România, cea mai afectată din UE

Cel mai mic procent, dar la fel de îngrijorător, a fost calculat în Suedia, 46,7%, urmat de Marea Britanie cu 47,2%. La polul opus, România este urmată de Portugalia cu 59%. Franţa, aflată într-o uşoară criza economică, depăşeşte Germania şi are doar un procent de 49,5 în dreptul ei, asta deşi FMI a calculat doar o creştere economică de 0,3% în acest an. „Preconizăm că dezvoltarea tehnologică în special în sfera roboţilor mobili, a maşinilor inteligente şi a inteligenţei artificiale va îngropa locurile de muncă cu salarii mici şi nivel de calificare redus”, a declarat Bowles. „Aceste ramuri erau considerate până acum imune în raport cu automatizarea. Nu trebuie să ne mirăm că ţările bogate din nordul Europei sunt mai puţin afectate. Poate surprinde clasarea Germaniei lângă ţările din estul Europei, dar realitatea este că ţări precum Finlanda sau Lituania au investit foarte mult în tehnologie în ultimii ani. Economia Germaniei se axează încă prea mult pe producţie şi nu pe servicii. Asta o diferenţiază de Franţa sau Marea Britanie. Pe de altă parte, ţările bine poziţionate în top sunt deja în proces de digitalizare şi de aceea vor pierde mai puţine locuri de muncă în viitor”, a adăugat economistul britanic.

Tema politică a viitorului

Jeremy Bowles recunoaşte că studiul are o marjă de eroare semnificativă. „Este foarte greu să emiţi o prognoză sigură în privinţa dezvoltării locurilor de muncă. Unele aspecte nu pot fi luate în calcul încă. Nu este exclus ca în viitorul apropiat, să zicem 10 ani, să apară ramuri economice noi care să creeze noi locuri de muncă. Roboţii nu vor reuşi să ne înlocuiască în totalitate”, susţine Bowles. El face apel la firmele din statele UE să ia în considerare pericolul digitalizării şi să se acomodeze din timp la aceste schimbări. „Firmele trebuie să fie inovatoare şi să găsească soluţii. Media UE este de 54%. Deci mai bine de jumătate din totalul locurilor de muncă existente în Uniunea Europeana vor dispărea în maximum 20 de ani. Aceasta va fi principala temă politică a viitorului. Următoarele generaţii de angajaţi trebuie să fie bine instruite şi să profite de capacităţile dezvoltării tehnologice. Aceste capacităţi implică inteligenţă creativă şi socială”, spune Bowles.

Schimbarea programelor şcolare

Cercetătorul consideră că studiul său trebuie să fie o alarmă pentru guvernele naţionale, care trebuie să reformeze imediat programele şcolare şi universitare. Unele ţări se dezvoltă mai repede în această direcţie decât altele. „Guvernul din Marea Britanie va introduce în septembrie un curs obligatoriu de programare pentru copiii din clasele primare şi gimnaziale. Elevii vor învăţa tot ce ţine de calculator, de la compoziţia interioară, la modul de funcţionare până la diferitele limbaje de programare. Dacă vrem ca viitorul Google sau Microsoft să fie înfiinţat în Marea Britanie, atunci nu avem altă variantă. Copiii noştri vor fi mai bine pregătiţi pentru viitor, dacă vor înţelege limba viitorului”, a anunţat fostul ministru britanic al Educaţiei, Michael Gove, citat de BBC.

Explozia ratei şomajului

Cercetătorii sunt convinşi că digitalizarea va crea mari probleme sociale. „Firme fondate peste noapte dovedesc că pot atrage milioane de clienţi având doar câţiva angajaţi. Aşa a ajuns Instagram, o aplicaţie foto, cu doar 10 angajaţi, să aibă 30 de milioane de utilizatori, ceea ce a dus la vânzarea firmei către Facebook. Locurile de muncă dispar treptat şi vor supravieţui doar activităţile manuale cu un important rol uman de creativitate”, scriu jurnaliştii germani. Investiţiile vor deveni complet digitale. 325 de miliarde de euro vor fi tranzacţionate fără vreo implicare umană. „Branşa era înainte focusată pe talentul uman. Acum putem să analizăm milioane de date în doar câteva secunde. Cu programul big data analizăm şi reconstruim tranzacţii. Talentul individual al unui manager de investiţii nu poate fi reprodus în proporţie de 100%. Industria finanţelor trebuie să fie deschisă acestei schimbări. Va fi o revoluţie industrială precum cea de acum 200 de ani din agricultură”, considera Massimo Tosato, vicepreşedinte Schroders.

 

 

 

×