x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Două universități din Timișoara rămân fără internet. Primăria taie cablurile aeriene

Două universități din Timișoara rămân fără internet. Primăria taie cablurile aeriene

29 Mai 2015   •   17:53
Două universități din Timișoara rămân fără internet. Primăria taie cablurile aeriene
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Universitatea de Vest Timişoara şi Universitatea Politehnica (UPT) vor rămâne în curând fără internet, întrucât primarul Nicolae Robu a anunţat, vineri, că a trecut perioada de graţie acordată companiilor care furnizează astfel de servicii, iar cele care nu s-au conformat să-şi tragă cablurile în subteran vor rămâne fără ele.

Edilul regretă că printre cei care vor fi afectaţi se numără şi mii de beneficiari ai acestor servicii (telefonie, TV, internet), dar termenul de toleranţă a fost depăşit cu trei ani, iar cablurile aeriene pun în pericol chiar viaţa trecătorilor.

'Am reluat apelurile către operatorii de fibră optică să-şi ducă în subteran cablurile. Au întârziat trei ani (...). Acele cabluri au fost puse ilegal, fără nicio aprobare, şi noi vom da în judecată operatorii respectivi să recuperăm daunele de la ei. În zona Michelangelo noi am avut stabilit să ducem cablurile în subteran. Au fost mereu notificaţi operatorii despre acest lucru. Am sunat personal rectorii celor două universităţi din zonă (...), iar dânşii mi-au confirmat că nu au fibră optică. În momentul de faţă am aflat că a fost tăiată fibra optica a Vodafone, ceilalţi operatori conformându-se şi ducând fibra optica în subteran', a afirmat Robu, vineri, într-o conferinţă de presă.

Tăierile de cabluri vor începe în zonele unde municipalitatea are lucrări mari, respectiv strada Ştefan cel Mare şi Piaţa Libertăţii.

'Dacă vom ajunge la instanţă, atunci vom pretinde că au ocupat abuziv domeniul public şi le vom cere plăţi retroactiv. Vom trece peste tot la tăieri de cabluri, acolo unde ne deranjează proiectele, respectiv acolo unde se creează un pericol pentru cetăţeni. (...), pe Ştefan cel Mare, în Piaţa Libertăţii', a subliniat Robu.

În opinia primarului, operatorii de servicii care nu s-au conformat cerinţelor sfidează oraşul şi pe proprii clienţi. Cu toate că au fost săpături făcute, ei nu s-au îngrijit să-şi ducă în subteran cablurile.

Firmele din Timişoara care au cabluri suspendate în oraş erau obligate să elibereze spaţiul aerian până în 2012, municipalitatea având reglementări încă din 2003 împotriva celor care nu se conformează în acest sens. Notificările către firme au fost făcute în baza respectivelor Hotărâri de Consiliu Local, a mai precizat primarul.

În urmă cu şase ani, Primăria Timişoara a încercat o acţiune de tăiere a cablurilor aeriene nerevendicate de nicio firmă, oraşul fiind împânzit de cabluri de telefonie, TV sau internet ce s-ar întinde pe o lungime de circa o mie de kilometri.

Primarul Nicolae Robu a precizat că nu se teme că timişorenii s-ar putea revolta dacă li se vor tăia cablurile şi vor rămâne fără serviciile respective, întrucât vor înţelege 'cine sunt adevăraţii vinovaţi şi cui să ceară socoteală'.

'Nu se poate ca dacă cineva operează ilegal, să fie lăsat la nesfârşit în acea stare', a mai adăugat Robu. agerpres.ro

×