Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul ”Matei Balș”, a dezvăluit adevăratele probleme de la Institutul Matei Balș. Dr. Marinescu consideră că o singură scânteie poate provoca un astfel de incendiu și e îngrijorat că o astfel de tragedie se poate repeta.
”În momentul de față este un număr mic de spitale dedicate infecției SARS-CoV-2. Se concentreză pacienții din păcate cu forme severe, cum se întâmplă și la ”Matei Balș”. Ce înseamnă practic? Înseamnă că în saloane cu 2 sau 3 paturi pacienții au nevoie de oxigen. Sunt pacienți care au două surse, asta înseamnă că într-un salon poți să ai 6 surse de oxigen. E clar că în acea cameră vei avea o concentrație de oxigen în aer foarte mare. Acum e de discutat cum ai putea să reduci această concentrație pentru că e clar că orice scânteie, și putem să discutăm ce determină acea scânteie, poate să ducă din păcate la un astfel de lucru”, a spus Adrian Marinescu, sâmbătă seară, la Antena 3.
”În plan practic, ar trebui să fie mai multe variante în așa fel încât să nu fie nevoie să internezi pacienții cu forme severe și cu necesar mare de oxigen într-un singur loc. La asta am putea să ne gândim dacă vrem să reducem numărul de surse per cameră”, a adăugat medicul infecționist.
”E clar că existau avizele(...). Până la urmă o scânteie apare extrem de ușor. Putem să discutăm ce a determinat acea scânteie și o să vedem concret, dar e important cum rezolvăm cauza și cauza e legată de acea concentrație de oxigen”, a mai spus el.
Adrian Marinescu a mai afirmat că ”scânteia apare extrem de ușor, dar important e cum rezolvăm cauza, iar cauza e legată de concentrația mare de oxigen. La asta m-aș gândi, cum să facem astfel încât să nu mai fie acele camere unde există un risc real. Când ceilalți colegi din alte spitale spun că s-ar mai putea întâmpla, se referă exact la acest lucru”.
Privind căldura din spital, medicul, care a fost de gardă cu o zi înainte de tragedie, spune că ”nu era temperatură de confort, dar nu era foarte frig”, precizând că pentru pacienții infectați, în vârstă, care stau în pat, e clar că temperatura nu era suficient de crescută. El a spus că a tot fost semnalat acest aspect legat de căldură.
Un incendiu a izbucnit vineri dimineață într-un corp de clădire al spitalului Matei Balș, soldat cu șase victime și cu evacuarea și relocarea a zeci de pacienți.
Ministrul Sănătății spune că, în cazul incendiului de la Matei Balș, în care au murit șase persoane, un factor de risc a fost consumul mare de oxigen.