x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dr. Adrian Marinescu, despre incendiul de la Matei Balș: „Când ceilalți colegi din alte spitale spun că s-ar mai putea întâmpla, se referă exact la acest lucru”

Dr. Adrian Marinescu, despre incendiul de la Matei Balș: „Când ceilalți colegi din alte spitale spun că s-ar mai putea întâmpla, se referă exact la acest lucru”

31 Ian 2021   •   09:52
Dr. Adrian Marinescu, despre incendiul de la Matei Balș: „Când ceilalți colegi din alte spitale spun că s-ar mai putea întâmpla, se referă exact la acest lucru”
Sursa foto: Captura Antena 3

Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul ”Matei Balș”, a dezvăluit adevăratele probleme de la Institutul Matei Balș. Dr. Marinescu consideră că o singură scânteie poate provoca un astfel de incendiu și e îngrijorat că o astfel de tragedie se poate repeta. 

”În momentul de față este un număr mic de spitale dedicate infecției SARS-CoV-2. Se concentreză pacienții din păcate cu forme severe, cum se întâmplă și la ”Matei Balș”. Ce înseamnă practic? Înseamnă că în saloane cu 2 sau 3 paturi pacienții au nevoie de oxigen. Sunt pacienți care au două surse, asta înseamnă că într-un salon poți să ai 6 surse de oxigen. E clar că în acea cameră vei avea o concentrație de oxigen în aer foarte mare. Acum e de discutat cum ai putea să reduci această concentrație pentru că e clar că orice scânteie, și putem să discutăm ce determină acea scânteie, poate să ducă din păcate la un astfel de lucru”, a spus Adrian Marinescu, sâmbătă seară, la Antena 3

”În plan practic, ar trebui să fie mai multe variante în așa fel încât să nu fie nevoie să internezi pacienții cu forme severe și cu necesar mare de oxigen într-un singur loc. La asta am putea să ne gândim dacă vrem să reducem numărul de surse per cameră”, a adăugat medicul infecționist.

 

”E clar că existau avizele(...). Până la urmă o scânteie apare extrem de ușor. Putem să discutăm ce a determinat acea scânteie și o să vedem concret, dar e important cum rezolvăm cauza și cauza e legată de acea concentrație de oxigen”, a mai spus el.

Adrian Marinescu a mai afirmat că ”scânteia apare extrem de ușor, dar important e cum rezolvăm cauza, iar cauza e legată de concentrația mare de oxigen. La asta m-aș gândi, cum să facem astfel încât să nu mai fie acele camere unde există un risc real. Când ceilalți colegi din alte spitale spun că s-ar mai putea întâmpla, se referă exact la acest lucru”. 

Privind căldura din spital, medicul, care a fost de gardă cu o zi înainte de tragedie, spune că ”nu era temperatură de confort, dar nu era foarte frig”, precizând că pentru pacienții infectați, în vârstă, care stau în pat, e clar că temperatura nu era suficient de crescută. El a spus că a tot fost semnalat acest aspect legat de căldură. 

 

Un incendiu a izbucnit vineri dimineață într-un corp de clădire al spitalului Matei Balș, soldat cu șase victime și cu evacuarea și relocarea a zeci de pacienți.

Ministrul Sănătății spune că, în cazul incendiului de la Matei Balș, în care au murit șase persoane, un factor de risc a fost consumul mare de oxigen.

×
Subiecte în articol: Adrian Marinescu incendiu matei bals