x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dr. Lascăr: Componenta dominantă a gazelor din Colectiv, la momentul incendiului, era monoxidul de carbon

Dr. Lascăr: Componenta dominantă a gazelor din Colectiv, la momentul incendiului, era monoxidul de carbon

02 Noi 2015   •   21:08
Dr. Lascăr: Componenta dominantă a gazelor din Colectiv, la momentul incendiului, era monoxidul de carbon
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică a Spitalului Floreasca, a explicat luni că, la momentul incendiului din club Colectiv, gazul dominant era monoxidul de carbon, iar majoritatea pacienţilor prezintă semne ale intoxicaţiei cu acest element.

"Doamna profesor Ecaterina Andronescu, în fruntea unui colectiv de cercetători de la Universitatea Politehnica, au studiat care este compoziţia gazului rezultat din arderea materialului de antifonare din incinta clubului respectiv", a spus Ioan Lascăr, într-o conferinţă de presă care a avut loc la Ambasada Franţei, el subliniind că dominanta gazelor din club este monoxidul de carbon.

Potrivit medicului, gazele emanate la momentul incendiului au fost, în ordinea concentraţiei, acidul cianhidric, monoxidul, respectiv dioxidul de azot, acidul clorhidric, toluenul şi xilenul. "Imensa majoritate a pacienţilor au demonstrat că erau sub influenţa intoxicaţiei cu monoxid de carbon", a spus şeful Clinicii de Chirurgie Plastică a Spitalului Floreasca din Capitală.

Dan Enescu, medic primar în chirurgie plastică, managerul Spitalului Clinic pentru Copii "Grigore Alexandrescu", a afirmat, la rândul său, că în cariera sa a tratat peste 20.000 de arsuri, dar cazurile victimelor de la Colectiv sunt unice, în mare parte şi din cauza combinaţiei de gaze în incinta unde a avut loc tragedia. "Este ceva ce nu pot să înţeleg, (...) este o grea încercare la care sistemul românesc medical va face faţă", a adăugat Dan Enescu.

Conferinţa de luni a fost găzduită de ambasadorul Franţei la Bucureşti, Francois Saint-Paul, şi i-a avut ca oaspeţi pe cei doi medici francezi - Marc Chaouat şi Vincent De Brouker care au ajuns duminică noaptea în Bucureşti şi care vor ajuta la tratarea victimelor incendiului din club Colectiv.

Misiunea la Bucureşti a celor doi a fost programată cu mai mult timp în urmă, în cadrul unui proiect de cooperare început în 2013, pentru realizarea, cu finanţare de la Banca Mondială şi din fonduri structurale europene, a patru centre specializate în tratarea arsurilor grave.

Marc Chaouat, de la Spitalul St. Louis din Paris, este secretarul general al societăţii savante (arsuri grave). Doctorul De Broucker este şeful serviciului centrului de tratare a victimelor arsurilor de la Centrul spitalicesc regional (CHRU) de la Lille.

Aceşti specialişti francezi de înalt nivel vor fi la dispoziţia autorităţilor române pentru a-şi împărtăşi experienţa. Ei au vizitat cinci spitale bucureştene şi vor stabili, în zilele următoare, o strategie de a ajuta medicii români.

"În cazul echipelor medicale e o mobilizare totală, (...) e o situaţie aparte; în 20 de ani de chirurgie nu am văzut o asemenea situaţie", a spus Marc Chaouat.

"Sunt solidar cu echipa mea pentru a oferi sprijin echipelor române", a declarat, la rândul său, Vincent De Broucker.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, prezent la conferinţa de luni, a declarat că situaţia căreia medicii trebuie să îi facă faţă, în urma incendiului de la club Colectiv, este "o tragedie pentru care puţini puteau fi pregătiţi". "Acceptăm şi apreciem orice ajutor pe care îl putem primi în aceste momente", a adăugat ministrul.

×