x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dr. Săndesc, secţia ATI Timişoara: Oamenii ar trebui să se plimbe mai mult printr-un cimitir

Dr. Săndesc, secţia ATI Timişoara: Oamenii ar trebui să se plimbe mai mult printr-un cimitir

05 Noi 2013   •   11:18
Dr. Săndesc, secţia ATI Timişoara: Oamenii ar trebui să se plimbe mai mult printr-un cimitir

Disperarea, boala, fărâma de speranţă şi lupta crâncenă cu moartea. Frontul, linia frontului. Aşa este descrisă Terapia Intensivă de doctorul Dorel Săndesc, un medic ce a refuzat confortul sistemului medical din străinătate pentru ţara sa. După ce a lucrat în Franţa, Anglia, Olanda şi Statele Unite, profesorul s-a întors acasă, scrie RomâniaTV.NET.

Dr. Dorel Săndesc este şeful secţiei ATI de la Spitalul Judeţean din Timişoara. Este omul care a ales să fie "medic în România", să nu se plângă de neajunsurile sistemului şi să facă ceva pentru semenii săi.

Citeşte şi Povestea chirurgului Bogdan Moldovan: "De la bun început am dorit să mă întorc în România"

"Aici este frontul, linia frontului. La modul cel mai concret, deloc metaforic, aici noi ne luptăm cu moartea în fiecare zi. Este partenerul nostru, această doamnă cu coasa, cu care avem nenumărate partide. Aceasta este linia frontului pe timp de pace. Eu când am primul curs cu studenţii la toţi le spun aşa: Bine aţi venit în cea mai dură, stresantă, murdară specialitate din cea mai dură, stresantă şi murdară meserie din câte există pe lume. Aici mediul nostru este reprezentat de transpiraţiile, secreţiile. În sânge, în puroi, în urină vă veţi duce viaţa şi aceasta toată saturată de suferinţă şi tragedie. Aceasta este meseria noastră. Toate acestea sunt motive să nu intri, să n-o faci, însă pe de altă parte Terapia Intensivă este o zonă a marilor mize în care ştii că poţi şi vezi că salvezi vieţi omeneşti, desigur cu ajutorul lui Dumnezeu", a mărturisit doctorul, care a precizat că totuşi dincolo de stresul şi duritatea mediului, pe de altă parte, înveţi o lecţie esenţială.

Citeşte şi Despre har în medicină. Ana Culcer, zâna bună a "copiilor de buzunar" VIDEO

"Înveţi să te bucuri de viaţă să-ţi dai seama că este cel mai important lucru cu adevărat, că este marele dar pe care l-am primit şi nu avem niciun merit. Poate că oamenii ar trebui să se plimbe mai mult printr-un cimitir sau să se gândească mai mult sau să treacă să vadă ce înseamnă cu adevărat suferinţa. Ar deveni un pic mai buni, mai puţin orgolioşi, mai puţin egoişti", a spus dr. Săndesc.

Află ce a făcut doctorul Dorel Sandesc pentru a oferi o lecţie privind importanţa sănătăţii pacienţilor pe RomâniaTV.NET.

×
Subiecte în articol: medic spital pacienti boli terapie intensiva