x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dragobetele, ziua îndrăgostiţilor la români

Dragobetele, ziua îndrăgostiţilor la români

de Alice Petrescu    |    21 Feb 2020   •   14:11
Dragobetele, ziua îndrăgostiţilor la români

În fiecare an, pe 24 februarie se sărbătorește Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români. În tradiția populară se spune că Dragobetele este fiul babei Dochia și este văzut ca un tânăr frumos și iubăreț care seduce fetele. Tradiția mai spune că, de Dragobete trebuie să sărutăm sau să atingem o persoană de sex opus pentru a avea noroc în dragoste tot anul

Superstiții și credințe populare de Dragobete

În vremuri de demult exista obiceiul ca fetele tinere necăsătorite să strângă zăpada rămasă pe alocuri, zăpada cunoscută drept “zăpada zânelor”. Apa rezultată prin topire era considerată ca având proprietăți magice în iubire și în descântecele de iubire, dar și în ritualurile de înfrumusețare. Se credea că această zăpadă s-a născut din surâsul zânelor. Fetele își clăteau chipul cu această apă pentru a deveni la fel de frumoase și atrăgătoare ca și zânele. În această zi, fetele trebuie să se întâlnească cu persoane de sex masculin. Altfel nu vor avea deloc parte de iubire de-a lungul întregului an… Totodată, în sate se credea că fetele care ating un bărbat dintr-un sat învecinat vor fi drăgăstoase tot timpul anului.

De asemenea este obligatoriu ca în această zi bărbații să se înțeleagă cu persoanele de sex feminin. Ei nu au voie să necăjească femeile și nici să se angajeze în conflicte căci astfel îi aștepta o primăvară cu ghinion și un an deloc prielnic. Atât băieții, cât și fetele trebuie sa fie veseli în această zi pentru a avea parte de iubire întreg anul. Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute în această zi.

Ce nu e bine să faci de Dragobete:

Lucrările câmpului, țesutul, cusutul, treburile grele ale gospodăriei nu sunt permise în această zi. În schimb, curățenia este permisă, fiind considerată aducătoare de spor și prospețime.
Nu ai voie să plângi de Dragobete
I
n ziua de Dragobete n ai voie să plângi. Se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri și supărări în lunile care vor urma.
Fetele tinere își pun busuioc sub pernă

În unele zone ale țării, ajunul Dragobetelor este asemănător ca simbolistica noptii de Bobotează. Fetele tinere, curioase să își afle ursitul, își pun busuioc sfințit sub pernă, având credința că Dragobetele le va ajuta să găsească iubirea adevărată.

×
Subiecte în articol: dragobete