x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Drapelul nu se mai vinde

Drapelul nu se mai vinde

de Ramona Tintea    |    02 Dec 2006   •   00:00
Drapelul nu se mai vinde

Sarmale, carnati cu faso-le, vin, pomanagii, defila-re, soboare de preoti, po-liticieni avizi de legitimare populista, curiosi, festi-vism cat incape, nimic n-a lipsit din "arsenalul" traditional al sarbatoririi Zilei Na-tionale a Romaniei. Un pic inaintea integrarii in UE, romanii s-au bucurat multicolor, mai putin insa tricolor, fiecare-n felul sau, de sansa week-end-ului prelungit care incepe la 1 Decembrie. Cititi si: ● De 1 Decem-brie, fasole si funde de doliu Vasile Goldis a ajuns doar o amintire

Pentru Ziua Nationala, romanii nu mai cumpara steaguri. La fabrica de textile din Brasov, unde se confectioneaza si drapele, comenzile la aceste produse au fost putine anul acesta. Primaria Brasov, spre exemplu, nu a comandat nici unul. Cumparatorii au fost altii: reprezentantii altor primarii din tara sau institutii din Brasov.

In Brasov exista o fabrica de textile, veche de 50 de ani, unde sunt confectionate steaguri si panglici in culorile tricolorului. Ziua de 1 Decembrie, sarbatoare pentru toti romanii, este marcata prin arborarea drapelului. Prea putini sunt cei care in ziua de azi mai cumpara steagul Romaniei.

Tesatorii de la fabrica din Brasov nu au stat insa degeaba in ultimele zile. Comenzi au avut; putine, ce-i drept, insa s-au pregatit pentru Ziua Nationala a Romaniei. "Steagurile sunt facute dintr-o matase groasa si au dimensiunea de 1 m X 1,5 m. Ele sunt cusute pe bucati: rosu, galben si albatru", ne-a explicat Erika Pavel Teodorescu, proiectant la Sectia imprimerie si steaguri.

TRADITIE. Fabrica de textile din Brasov face drapele de 50 de ani

COMENZI PUTINE. In alti ani, fabrica de textile din Brasov a avut mai multe comenzi decat acum in materie de steaguri. Principalii solicitanti au fost reprezentantii de institutii. In ultimii ani, Primaria Brasov a comandat la fabrica din ce in ce mai putine drapele. Anul acesta n-a comandat, spre exemplu, nici unul. Ciudat, comenzile au venit din partea altor primarii din tara: Timisoara, Baia Mare, Constanta, Bacau si lista poate continua.

Anul acesta, tesatorii brasoveni au inceput sa lucreze la steaguri in urma cu aproximativ o saptamana. Asta pentru ca produsele sa fie gata inainte de marea sarbatoare. "Ca sa cosi un steag nu iti ia mai mult de 20 de minute. Eu am inceput cam acum doua saptamani sa lucrez la aceste comenzi. Astazi (n.r. - ieri) sunt toate gata. O parte din produse au plecat deja catre solicitanti. De Ziua Romaniei, noi nu am avut timp de odihna. Am sarbatorit prin munca", ne-a spus Maria Dobos, tehnician la Sectia confectii, imbracaminte.

Anul acesta, pe piata din Romania, fabrica din Brasov a livrat doar 400 de steaguri. Pretul unuia, cu tot cu TVA, ajunge la 35 RON.
×
Subiecte în articol: observator brasov fabrica