x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Drept la replică DIICOT

Drept la replică DIICOT

23 Ian 2013   •   14:59

Urmare a materialelor „ȘOCANT! Magistrații italieni acuză DIICOT că PROTEJEAZĂ MAFIA COSA NOSTRA!” şi  „DIICOT, acuzata de italieni ca protejează mafia gunoaielor”, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a solicitat dreptul la replică, motiv pentru care publicăm integral comunicatul DIICOT.

"Solicitarea noastră vizează afirmaţiile neconforme adevărului, inserate în aceste două  articole, în  care  autorii au au preluat  trunchiat şi în afara contextului real, datele dintr-un reportaj difuzat de către postul de televiziune Euronews.

În replică, în scopul asigurării corectei informări a opiniei publice, facem precizarea că magistratul italian intervievat nu a făcut nicio referire cu caracter negativ cu privire la D.I.I.C.O.T  şi la modalităţile de cooperare între instituţia noastră şi autorităţile judiciare italiene.

De altfel, în spiritul deontologiei profesiei de jurnalist,  era preferabil ca autorii articolului să efectueze o verificare prealabilă a veridicităţii informaţiilor, înainte de publicarea materialului şi să se asigure că au înţeles corect mesajul transmis prin reportajul care a constituit sursa articolului.

Dacă acest demers s-ar fi realizat, exista posibilitatea să realizaţi un material obiectiv, înţelegând situaţia de fapt şi contextul în care acest material a fost redactat.

Astfel, interviul acordat de către procurorul şef  DIICOT jurnaliştilor postului Euronews a fost unul mult mai amplu, în contextul semnării,   la data de 5 decembrie 2012 a Protocolului de cooperare între DIICOT şi Direcţia Naţională Antimafia.

Discuţiile nu au vizat cauze concrete, ci numai aspecte de ordin general, legate de avantajele semnării  acestui Protocol şi de modalităţile în care procurorii DIICOT colaborează cu instituţiile partenere din Italia.
 
Reportajul prezentat de Euronews, la care publicaţia dvs. face referire, prezintă şi un caz concret, în care D.I.I.C.O.T a cooperat deplin cu autorităţile judiciare italiene, cu ocazia executării unor cereri de comisie rogatorie adresate instituţiei noastre, în perioada 2005- 2009, în cauză fiind dispuse măsuri asigurătorii conform solicitării acestora.

Ulterior, alte două cereri de asistenţă au fost transmise institutiilor competente, la datele de 10.06.2011 şi respectiv 10.02.2012, întrucât se solicita executarea dispoziţiilor unor hotărâri judecătoreşti emise de instanţele italiene, astfel încât  competenţa de executare nu mai apartinea DIICOT.

Magistratul italian intervievat face referire la procedura legată de finalizarea executării acestor cereri.
Publicaţia dvs. a ales însă să prezinte informaţii referitoare acest subiect, referindu-se în mod arbitrar la DIICOT, fără a se documenta şi interpretând într-o manieră subiectivă şi distorsionată materialul prezentat de către Euronews.

Pentru aceste considerente, vă solicităm rectificarea informaţiilor prezentate atenţiei publicului deoarece acestea nu sunt conforme realităţii şi sunt de natură să aducă atingere prestigiului D.I.I.C.O.T. şi magistraţilor din cadrul acestei instituţii.

Mai mult decat atat, informaţiile prezentate publicului de catre Euronews au fost preluate de către mass-media, respectiv alte publicaţii sau posturi de televiziune din Romania, care au prezentat însă în mod corect şi obiectiv materialul de presă."

×