x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Drept pedeapsa, "uns" ministru

Drept pedeapsa, "uns" ministru

08 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
PROMOVARE - Mantog, sustinut de Condescu pentru MEC Un raport al Ministerului Economiei si Comertului (MEC), intocmit in 2003, scoate la iveala afacerile pe care Ionel Mantog, pe atunci director de resurse umane in cadrul Companiei Nationale a Lignitului Oltenia, le-a facut cu sindicatele lui Marin Condescu.
GABRIELA MLADIN

CONTROVERSAT. Ionel Mantog (dreapta) sta linistit pe fotoliul de secretar de stat
Lucrari facute fara licitatii si fara ca ele sa fie prinse in programul de investitii. Pe cei doi ii mai leaga si o casa. Profitand de informatiile din interiorul Companiei, accesibile lui Mantog, ei au cumparat o gospodarie ce urma sa fie stramutata. In timp ce liderul minerilor cumpara casa, Mantog devenea proprietar pe anexe. In schimbul lor si-au construit vile de miliarde de lei.

LEGATURI. In 2003, dupa ce presa dezvaluia afacerile ajunþilor stramutati de lux, solicitandu-i minstrului de atunci, Dan Ioan Popescu, sa efectueze un control, o echipa din cadrul Directiei Generale a Legislatiei si Management, condusa de Adrian Pricopciuc, sef al corpului de control, s-a deplasat la Targu-Jiu si a constatat mai multe nereguli. Cele stabilite atunci intr-un raport care a ajuns acum pe masa anchetatorilor arata ce-i leaga pe Condescu si Mantog. Afacerile cu banii publici.

Astfel, se constata: "Una dintre neregulile de la CNLO este incredintarea directa fara licitatie a unor lucrari de investitii contrar prevederilor legale catre S.C. Rosind S.A si S.C. Initiativa S.A. Motru, cu aprobarea conducerii Directiei Cercetare-Dezvoltare si a Directiei Resurse Umane, Legislatie, Restructurare Privatizare din CNLO, respectiv inginer Constantin Predoiu si jurist Ionel Mantog". Raportul stabileste si masurile pentru vinovati. Unul dintre ei este Ionel Mantog care a primit drept pedeapsa fotoliul de secretar de stat in ministerul in care a produs o mare paguba. Cele doua societati la care a incredintat lucrari fara licitatii apartin sindicatelor miniere din Oltenia, Uniunea condusa de Marin Condescu fiind actionara la una dintre acestea. Toate sindicatele actionare ale societatilor respective se afla in Centrala Nationala Miniera, condusa de amicul lui Mantog, Marin Condescu.

STRAMUTATII DE LUX
Pe cei doi ii mai leaga si afacerea cu case stramutate. Daca Marin Condescu recunoaste faptul ca a cumparat o casa in Timiseni de la Constantin Bobelniceanu si ca de la fratele acestuia a cumparat cateva anexe si Ionel Mantog, acesta din urma nu mai recunoaste nimic. Despre lucrarile facute fara licitatie de sindicatele pe care le conduce, Condescu spune ca nu stie nimic. Ministrul Ionel Mantog nu mai recunoaste acum nimic. Spune ca nu a cumparat casa de la Bobelniceanu si ca nu a incredintat lucrari fara licitatie celor doua societati ale sindicatelor lui Condescu. Cunoaste raportul in care se prevad si sanctiuni pentru el, dar spune ca nu el este vinovat de faptul ca cei din conducerea Companiei si a ministerului nu au luat masuri cu el. "Raportul a ajuns la Companie in 2005. Nu stiu de ce. Ce puteam face, sa iau singur masuri impotriva mea. Trebuia sa o faca conducerea companiei".

CERCETAT PENAL
Pe Ionel Mantog si Marin Condescu ii leaga afacerea cu case stramutate, lucru pe care proaspatul secretar de stat nu-l recunoaste. Noul demnitar al Ministerului Economiei si Comertului, Ionel Mantog, este cercetat de catre magistratii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu, prevazuta si pedepsita de art. 248 C.P. Dosarul, ce poarta numarul 268/P/2004, se afla, momentan, in lucru, pentru completari, la Politia gorjeana. Alaturi de Mantog, in acelasi dosar mai sunt incriminati liderul sindical al minerilor din CNLO, Marin Condescu si fostul director general al Companiei Nationale a Lignitului Oltenia, Ion Vulpe. Cei trei sunt acuzati de folosirea informatiilor de serviciu in interes personal, adica de cumpararea de gospodarii taranesti, ce urmau a fi stramutate, in schimbul carora au primit, de la CNLO, vile de lux in cartierul Primaverii din Targu-Jiu. (Cristian Vasilcoiu)

×
Subiecte în articol: observator manţog marin condescu condescu