x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O dronă de supraveghere americană s-a prăbușit în Marea Neagră după ce a fost lovită de un avion rusesc

O dronă de supraveghere americană s-a prăbușit în Marea Neagră după ce a fost lovită de un avion rusesc

de Redacția Jurnalul    |    14 Mar 2023   •   19:20
O dronă de supraveghere americană s-a prăbușit în Marea Neagră după ce a fost lovită de un avion rusesc
Sursa foto: US Air Force Photo

Un avion rusesc Su-27 a lovit marți o dronă americană MQ-9 Reaper care zbura deasupra Mării Negre, ceea ce a făcut ca drona să se prăbușească în apele internaționale, a anunțat Comandamentul European al SUA.

Se spune că drona desfășura o operațiune de rutină în spațiul aerian internațional când două avioane rusești au încercat să o intercepteze.

Se spune că „acțiunea nesigură și neprofesională a rușilor” aproape a provocat prăbușirea unuia dintre avioanele de luptă și a dronei, potrivit BBC.

La ora 7:30 CET, unul dintre avioanele rusești a lovit elicea MQ-9, potrivit EUCOM. Forțele americane au optat apoi să coboare vehiculul aerian fără pilot în apele internaționale, deși comunicatul nu specifică dacă acele ape erau Marea Neagră.

Lansarea nu spune dacă SUA vor încerca să recupereze MQ-9. Dacă s-ar prăbuși în Marea Neagră, ar putea fi dificil, deoarece SUA nu au voie să trimită nave de război în Marea Neagră, întrucât Turcia a închis strâmtoarea Bosfor ca urmare a războiului ruso-ucrainean actual.

Pe lângă faptul că a lovit MQ-9, aeronava rusă a aruncat combustibil pe UAV și a zburat „într-o manieră nesăbuită, nesănătoasă din punct de vedere ecologic și neprofesional” în fața lui MQ-9, potrivit comunicatului.

„Aeronava noastră MQ-9 desfășura operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la prăbușirea și pierderea completă a MQ-9”, a declarat generalul forțelor aeriene americane James B. Hecker, comandant, Forțele Aeriene SUA din Europa și Forțele Aeriene din Africa, a spus în comunicat. „De fapt, acest act nesigur și neprofesionist al rușilor aproape că a provocat prăbușirea ambelor aeronave”.

Acțiunile recente ale Rusiei fac parte dintr-un model mai mare de piloți ruși care au interacționat periculos cu avioanele americane și aliate, potrivit comunicatului EUCOM.

„Aceste acțiuni agresive ale echipajului rusesc sunt periculoase și ar putea duce la calcule greșite și la escaladare neintenționată”, se arată în comunicat.

Surse citate de Agenţia France-Presse au raportat "un incident" cu o dronă de fabricaţie americană deasupra Mării Negre.

Forţele Aeriene americane au confirmat incidentul şi prăbuşirea dronei. "Drona noastră de tip MQ-9 efectua operaţiuni de rutină în spaţiul aerian internaţional când a fost interceptată şi lovită de un avion rus, ceea ce a provocat prăbuşirea şi pierderea dronei MQ-9", a declarat, potrivit cotidianului Le Monde, generalul James Hecker, comandantul Forţelor Aeriene americane responsabil de zona Europa şi Africa.

×