x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 20 de ani de la aderarea României la NATO. Dronele MQ-9 Reaper, desfășurate la Câmpia Turzii

20 de ani de la aderarea României la NATO. Dronele MQ-9 Reaper, desfășurate la Câmpia Turzii

de Redacția Jurnalul    |    29 Mar 2024   •   12:30
20 de ani de la aderarea României la NATO. Dronele MQ-9 Reaper, desfășurate la Câmpia Turzii
Sursa foto: Antena 3 CNN

Acum 20 de ani, România a oficializat aderarea la Tratatul Alianței Nord-Atlantice (NATO), marcând un moment istoric pentru țară. În urma depunerii instrumentelor de ratificare la Washington, steagul național al României a fost solemn ridicat la sediul NATO din Bruxelles, simbolizând integrarea țării în structura de apărare colectivă a alianței.

De atunci, ziua NATO în România este sărbătorită anual în prima duminică a lunii aprilie, reprezentând un prilej de recunoaștere a angajamentului ferm al țării față de securitatea și stabilitatea internațională.

Prezența NATO în România este una semnificativă, cu baza de la Kogălniceanu pregătită să fie extinsă pentru a găzdui până la 10 mii de militari ai alianței. De asemenea, la Cincu, sub comanda Franței, funcționează un Batalion de luptă multinațional, în timp ce la Câmpia Turzii sunt operaționale mai multe drone Reaper.

Dronele MQ-9 Reaper desfășurate la Câmpia Turzii au un rol esențial în misiunile de sprijin pe Flancul de Est al NATO, având capacitatea de a achiziționa și procesa date și imagini, inclusiv în zona Mării Negre.

„Dronele MQ-9 Reaper de aici au ca rol principal participarea la misiuni de sprijin pe Flancul de est al NATO, achiziția și prelucrarea de date și de imagini, inclusiv deasupra Mării Negre.

Este o dronă extrem de performantă.

Anul trecut, un astfel de aparat a fost implicat într-un incident cu două avioane rusești deasupra Mării Negre.

Cele două avioane au șicanat drona timp de câteva zeci de minute.

În cele din urmă, pilotul unuia dintre aparatele rusești a aruncat combustibil de aviație asupra dronei, care s-a prăbușit în mare.

În prezent, la baza de la Câmpia Turzii se află șapte drone MQ-9 Reaper", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Laurențiu Rădulescu. 

×
Subiecte în articol: Drone MQ-9 Reaper campia turzii NATO