x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Drumul spre Schengen presărat cu percheziţii?

Drumul spre Schengen presărat cu percheziţii?

de Mara Raducanu    |    03 Feb 2011   •   08:52
Drumul spre Schengen presărat cu percheziţii?

Activitatea în punctul de trecere al frontierei Siret, judeţul Suceava, a fost blocată total ieri dimineaţă, după ce 77 de poliţişti de frontieră şi vameşi au fost reţinuţi pentru acuzaţii de luare de mită şi trafic cu ţigări. Persoanele ridicate în urma acţiunii au fost transportate cu trei  autocare în Capitală, la DNA, pentru audieri. Comisarul Aurel Anea, şeful punctului de trecere a frontierei Siret, se numără şi el  printrei cei ridicaţi în urma percheziţiilor. Până la jumătatea lunii decembrie 2010, Anea a fost şef la Vama Siret, când în locul lui a fost delegat pentru 60 de zile comisarul-şef Mădălin Ionescu, de la IGPF, măsura fiind luată "pentru eficientizarea activităţilor desfăşurate în PTF Siret”, potrivit unor surse de la Frontieră. El urma să activeze în cadrul biroului Supravegherea şi Controlul Trecerii Frontierei din Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava. Din informaţiile anchetatorilor, ţigările de contrabandă erau transportate cu bicicletele. Cele 77 de persoane sunt cercetate în urma unor informaţii potrivit cărora prin punctul de frontieră de la Siret erau introduse în ţară circa 200 de baxuri de ţigări de contrabandă, în decursul a 24 de ore, toate aduse din Republica Moldova. Marfa de contrabandă ajungea în ţară cu ajutorul unor localnici, care aduceau ţigările în cantităţi mici, cu bicicletele.

Imaginea înaintea stârpirii corupţiei?
Percheziţiile au stârnit numeroase discuţii controversate, fiind văzute ca un exerciţiu de imagine, după ce principalul motiv al amânării aderării României la spaţiul Schengen a fost corupţia în floare din ţara noastră. ”Nu sunt întâmplatoare toate aceste acţiuni şi vor urma şi la alte trei vămi. Cred sincer că sunt pentru imagine. Însă, susţin în acelaşi timp, că cei de la Siret ar putea fi acuzaţi mai mult de inacţiune, decât de acţiune. Percheziţii  au mai  tot fost. Mulţi reţinuţi, nici un condamnat. Dacă în urmă cu câţiva ani, vameşii care constatau mărfuri de contrabandă sau fapte de evaziune fiscală erau recompensaţi, în ultimii ani, cei care işi fac datoria sunt îndepărtaţi din acele locuri de munca sau chiar destituiţi. Spun asta deoarece în 2010, liderul nostru de sindicat Ioan Tudor a fost schimbat din funcţia de şef al Biroului Vamal Siret, în ziua în care a avut două capturi de ţigări. După alte trei zile, a fost mutat la peste 60 km de locul de muncă, fiind numită o altă persoană în funcţie. Întrucât măsura a fost nelegală, instanţa de judecată i-a dat câştig de cauză membrului nostru, drept pentru care, în acest moment, la Biroul Vamal Siret sunt doi şefi de vamă, unul cu puteri depline şi unul <>.   Trebuie să vedem dacă acum au curaj să meargă până la adevăraţii beneficiari, care sunt persoane importante. Problema aceasta este mai veche la Vama Siret”, a declarat pentru Jurnalul Naţional, Vasile Lincu,  preşedintele sindicatului Pro Lex.

Tutilescu susţine că nu vrea să impresioneze partenerii externi
Chestorul Marian Tutilescu, şeful Departamentului Schengen din Ministerul Administratiei şi Internelor, a precizat la rândul său în cadrul unei conferinţe de presă că acţiuni precum cea de la Siret vor continua. El a mai adăugat că acţiunea de amploare de la Vama Siret nu a fost făcută sub formă de campanie pentru a impresiona pe cineva, ci face parte din strategia Ministerului de Interne de diminuare a corupţiei."Contrabanda cu ţigări afectează în special România, bugetul ţării. Este în primul rând interesul nostru şi nu vreau să fie privită ca o încercare de a demonstra ceva partenerilor străini. Mă aştept ca partenerii externi ai României să interpreteze corect acţiunea de la Siret, dar mă aştept şi la interpretări în sensul atragerii atenţiei asupra nivelului crescut de corupţie din România”. Ancheta în cazul Siret  a fost demarată  în urmă cu aproximativ şase luni, la ea participând efective ale Direcţiei Generale Anticorupţie, Poliţiei Române, Jandarmeriei Române, Poliţiei de Frontieră Române, cu sprijinul informativ al Serviciului Român de Informaţii.


×