Macheta unui dinozaur pitic, realizată în mărime naturală, va fi adusă din Canada în Ţara Haţegului, în cadrul unui proiect mai amplu al Geoparcului Dinozaurilor, ce îşi propune realizarea "Muzeului Dinozaurilor din Transilvania".
Macheta dinozaurului, care a trăit în urmă cu 70 de milioane de ani şi este cunoscut sub denumirea ştiinţifică de Magyarosaurus dacus, are o lungime de aproximativ 7 metri. Ea este realizată de un sculptor din Calgary (Canada), recunoscut pe plan mondial prin naturaleţea şi dinamismul pe care îl imprimă lucrărilor sale, a declarat miercuri Adina Popa, responsabil de comunicare în cadrul geoparcului.
Macheta va fi transportată cu avionul din Canada până în Europa, după care va urma un traseu prin mai multe geoparcuri de pe continent, până va ajunge în comuna hunedoreană General Berthelot, unde va rămâne pentru o vreme la Geoparcul Dinozaurilor. Drumul "dinozaurului pitic" va face obiectul unui film documentar realizat de o echipă de profesionişti din Canada.
"Călătoria se va finaliza în această vară, în Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, unde dinozaurul 'va observa' transformările pe care le-a traversat în zeci de milioane de ani fosta insulă a Haţegului. Acesta este doar începutul unui proiect ambiţios al Geoparcului: realizarea Muzeului Dinozaurilor din Transilvania" a arătat directorul geoparcului, dr. Alexandru Andrăşanu.
Potrivit acestuia, macheta dinozaurului este realizată, cu o "remarcabilă atenţie" pentru detaliile ştiinţifice, de către sculptorul canadian Brian Cooley şi colaboratoarea sa, Mary Ann Wilson. Lucrările sculptorului pot fi admirate în muzee şi diverse spaţii de expunere din Canada, Statele Unite şi Japonia, autorul fiind promovat de mai multe ori de prestigioasa revistă National Geographic.
Magyarosaurus dacus este un dinozaur unicat la nivel mondial, a cărui prezenţă a fost atestată până acum doar în Bazinul Haţeg. Era un erbivor de aproximativ 6-7 m lungime ce cântărea aproape o tonă. Fosilele sale au fost descoperite de baronul Franz Nopcsa (1877 - 1933), primul paleontolog care a pus Ţara Haţegului pe harta locurilor cu faună fosilă de dinozauri din Cretacic. Tot lui Nopcsa i se datorează şi alăturarea interesantă din numele dinozaurului.
Realizarea unui Muzeu al Dinozaurilor din Transilvania se numără printre obiectivele Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului, proiectul fiind susţinut de dr. Antoneta Seghedi, membru fondator al Asociaţiei GeoDiversitate, conf. dr. Zoltan Csiki Sava - Facultatea de Geologie şi Geofizică a Universităţii din Bucureşti şi Asociaţiei Geomedia.
Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului este un parc natural ce cuprinde toată Ţara Haţegului, locul fiind declarat arie protejată de interes naţional în anul 2004. Administrarea geoparcului este realizată de Universitatea din Bucureşti.