x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Educaţia sexuală în şcoli, proiect dezbătut în plenul Senatului

Educaţia sexuală în şcoli, proiect dezbătut în plenul Senatului

16 Iun 2021   •   17:11
Educaţia sexuală în şcoli, proiect dezbătut în plenul Senatului

Propunerile referitoare la educaţia sexuală în şcoli au fost dezbătute intens, miercuri, în plenul Senatului, după ce Comisia pentru muncă a întocmit raport suplimentar de admitere asupra Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului în forma trimisă la promulgare şi de respingere a obiecţiilor formulate de preşedintele României în cererea de reexaminare.

Senatorul PSD Titus Corlăţean a admis că această lege este una bună, ce cuprinde un ansamblu de dispoziţii privind protecţia drepturilor copilului "remarcabile", însă a susţinut că educaţia sexuală în şcoli ar trebui făcută de profesionişti şi nu cu încălcarea drepturilor părinţilor.

În intervenţia sa, liderul grupului senatorial AUR, Claudiu Târziu, a spus că educaţia sexuală nu presupune doar cunoştinţe de "anatomie şi fiziologie", ci şi o "dimensiune morală şi de conştiinţă".

"Dumneavoastră încercaţi prin tot felul de acte normative să determinaţi o schimbare a mentalităţii crezând că prin asta cunoaştem vreun progres. Nu cunoaştem niciun progres, ne întoarcem în peşteră, asta se întâmplă. Îmi manifest satisfacţia că membrii comisiei raportoare au avut înţelepciunea de a păstra textul în forma lui iniţială, aşa cum a fost adoptat de Parlamentul României, şi vă asigur că grupul AUR va vota această lege", a precizat Târziu.

Potrivit liderului AUR, dreptul părinţilor de educare a copiilor după propriile convingeri este prevăzut în Constituţie, iar "noi nu putem fenta Constituţia atunci când facem vreo lege. Respectul pentru libertatea de conştiinţă, pentru viaţa intimă şi familială este, de asemenea, ultra-necesar într-o societate normală la cap".

La rândul său, senatorul neafiliat Diana Şoşoacă a susţinut că în educaţia sexuală a copiilor trebuie să se ţină cont de anumite standarde.

"Dacă vreţi educaţie sexuală, în primul rând trebuie să stabiliţi standardele pe care vă bazaţi educaţia sexuală. Cine face această educaţie sexuală, pentru că discutam despre profesori. Câţi mai au tact pedagogic, câţi mai au har pedagogic, şcoala românească este în declin (...). Contează foarte mult educaţia sexuală, dar contează cum o faci şi pe bazele a ce faci (...). Este foarte important şi după adoptarea acestei iniţiative legislative care vor fi normele care vor impune educaţia sexuală. Nimeni nu poate să anuleze dreptul părinţilor şi educaţia acestora de a apăra minorii. Copiii nu au discernământ, copiii trebuie să fie apăraţi, Codul civil spune că părintele decide pentru copilul său, raportat la situaţia sa, la stadiul său de moralitate, la concepţiile pe care le are", a punctat Şoşoacă.

Plenul Senatului urmează să dea un vot final pe legea dezbătută cel mai probabil săptămâna viitoare.

 AGERPRES

×