x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Elena Băsescu cere Associated Press să-i publice dreptul la replică

Elena Băsescu cere Associated Press să-i publice dreptul la replică

15 Mar 2009   •   00:00
Elena Băsescu cere Associated Press să-i publice dreptul la replică

Secretarul general al Organizaţiei de Tineret a Partidului Democrat Liberal (OTPD-L), Elena Băsescu, a transmis, sâmbătă seară, Agenţiei internaţionale de presă Associated Press (AP) , solicitarea de a-i fi publicat dreptul la replică, urmare a articolului din 12 martie a.c, semnat de Alison Mutler.



Potrivit unui comunicat al PD-L, Elena Băsescu consideră că articolul este defăimător atât la adresa persoanei sale, cât şi la adresa tatălui său, preşedintele Traian Băsescu. ''Elena Băsescu apreciază că, prin expunerea de care a beneficiat articolul Associated Press în presa mondială, a fost lezată nedrept imaginea României. Pornind de la articolul Associated Press, publicaţia italiană 'La Reppublica' a comis o gravă eroare jurnalistică, pe care Elena Băsescu o cere, de asemenea, rectificată, prin excluderea imaginilor asociate cu persoana sa, dar care aparţin altei persoane'', se arată în comunicatul PD-L. În solicitarea trimisă Agenţiei Associated Press, Elena Băsescu afirmă: ''articolul publicat la 12 martie a.c. de Associated Press, sub semnătura corespondentei Alison Mutler, reprezintă un atac la persoana mea, dar cu consecinţe nedrepte asupra imaginii României, având în vedere expunerea de care a beneficiat în presa mondială''. Ea îşi exprimă speranţa că ''jurnalismul de calitate al agenţiei Associated Press va permite publicarea dreptului la replică'' şi că ''principiile sub care funcţionează prestigioasa instituţie de presă nu vor fi puse sub semnul întrebării prin semnătura doamnei Mutler'', despre care Elena Băsescu consideră că ''are partizanat cu anumite zone politice din România, cu atât mai mult cu cât, pe parcursul anului 2009, în România se desfăşoară două rânduri de alegeri: pentru Parlamentul European şi pentru preşedinţia României''. În dreptul la replică, Elena Băsescu subliniază că beneficiază, ca orice cetăţean, de dreptul fundamental de a alege şi de a fi ales, drept prevăzut la art. 21 din Declaraţia universală a drepturilor omului, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite acum 51 de ani. ''Chiar dacă tatăl meu este 'din întâmplare', după cum se exprimă AP, preşedintele României, eu beneficiez, ca orice altă persoană din lume, de dreptul fundamental de a alege şi de a fi ales, drept prevăzut la art. 21 din Declaraţia universală a drepturilor omului, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite acum 51 de ani'', se arată în dreptul la replică.

"Petrece în cluburi până la orele dimineţii şi mutilează gramatica"
Totodată, Elena Băsescu afirmă că posibila sa participare ''la un sufragiu exprimat prin vot secret, la nivelul întregii Uniuni Europene nu poate ascunde niciun fel de viciu ori vreo influenţă'' a puterii exercitate de funcţia tatălui său. ''Aşadar, aprecierile publicate de AP sub următoarea formă - 'Deci, este ea aceea de care nevoie Parlamentul European? Candidează pentru un loc, deşi un critic a considerat-o ca o păpuşă Barbie' - le apreciez ca aducând atingere onoarei şi reputaţiei mele ori familiei mele, drepturi consfinţite, de asemenea, în Declaraţia drepturilor omului'', declară Elena Băsescu. În opinia acesteia, exprimările folosite de AP - precum ''Fiica ostentativă a preşedintelui României caută loc în UE'', ''Elena Băsescu ţopăie pe catwalk, petrece în cluburi până la orele dimineţii şi mutilează gramatica'' sunt ''peiorative'' şi le consideră menite să aducă atingere reputaţiei tatălui său şi funcţiei de şef al statului pe care acesta o deţine. ''Precizez că am absolvit cursuri de ştiinţe economice şi financiar-bancare precum şi master în ştiinţe politice, în prezent fiind cursant al Colegiului Naţional de Apărare. Timp de şase ani, am profesat ca economist într-o firmă privată, iar în ultimele opt luni am activat ca stagiar la cabinetele europarlamentarilor Monica Iacob Ridzi - actual ministru al Tineretului şi Sportului - şi al europarlamentarului Iosif Matula. Cele opt luni de activitate permanentă în cadrul Parlamentului European îmi conferă un minimum de experienţă necesară unui candidat pentru funcţia de europarlamentar, la propunerea Organizaţiei de Tineret a Partidului Democrat Liberal, membru al Partidului Popular European'', subliniază Elena Băsescu în dreptul la replică. Ea consideră că articolul publicat de AP nu respectă principiul informării corecte, atâta vreme cât se limitează la a reproduce afirmaţii ale unei persoane private din Dej şi cât nu a fost contactată de AP pentru a-şi exprima un punct de vedere. Elena Băsescu a trimis şi o solicitare de rectificare publicaţiei ''La Reppublica'', care a publicat în 13 martie a.c. un articol preluat de la AP pe care l-a intitulat ''Basescu: Elena in Parlamento'' şi l-a ilustrat cu două fotografii, dar una dintre imagini nu o reprezintă. ''Consider că este doar o eroare şi vă solicit respectuos să faceţi corecturile necesare precum şi excluderea imaginilor cu familia Columbeanu ce ar putea ilustra în arhiva publicaţiei dumneavoastră articolul referitor la persoana mea'', se arată în solicitarea transmisă de Elena Băsescu. În 12 martie, AP scria că ''Elena Băsescu, fiica preşedintelui României Traian Băsescu, obişnuieşte să petreacă în cluburi până la primele ore ale dimineţii, să defileze pe podium la prezentări de modă şi, uneori, să faulteze limba română'', întrebându-se: ''Este Elena Băsescu omul de care Parlamentul European are nevoie?''.
Agerpres

×