x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Emisiile de carbon ne sufocă sute de milioane de euro

Emisiile de carbon ne sufocă sute de milioane de euro

de Alexandru Radescu    |    25 Aug 2011   •   21:00
Emisiile de carbon ne sufocă sute de milioane de euro

Statul roman pierde sute de milioane de euro din cauza unei iminente suspendari de cel putin cateva luni de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon, situatie generata de neregulile la intocmirea inventarului national de emisii, pentru care seful ANPM, Iosif Nagy, urmeaza sa fie demis.

Decizia finala in privinta suspendarii Romaniei de la tran­zac­ti­o­narea acestor certificate va fi anuntata luni, 29 august, la doua zile dupa incheierea unei reuniuni a Comitetului de Conformare - Ramura de Implementare a Protocolului de la Kyoto, documentul in baza caruia statele semnatare primesc aceste certificate de emisii, cunoscute si drept 'certificate de poluare' sau 'certificate verzi'. Suspendarea Romaniei a fost propusa la precedenta reuniune a forului, desfasurata in perioada 6-8 iulie la Bonn, in Germania. Conform procedurii, desi conluziile intalnirii din iulie sunt preli­minare, la reuniunea din 25-27 au­gust, tinuta tot la Bonn, Romania nu mai are dreptul la o noua audiere, ci doar la o 'declaratie oficiala'.

In 7 iulie, in timp ce la Bonn era in plina desfasurare sedinta in care s-a dictat suspendarea Romaniei, minis­trul Mediului, Borbely Laszlo, de­cla­ra, la Targu Mures, ca au mai fost si alte tari suspendate de la tran­zac­ti­o­narea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, dar ca spera ca acest lucru sa nu se intample in cazul Romaniei.

'Intr-adevar, avem o sesizare din partea comisiei care se ocupa de aceste raportari, avem o audiere si se va mai discuta probabil in cursul lunii august. Au mai fost si alte tari, deci nu este nici prima si nici ultima oara cand se acorda o suspendare pe o anumita perioada si, in cazul in care (se va intampla) acest lucru, se poate rezolva (…) si eu sper sa nu fim suspendati. Daca vom fi suspendati, nu azi sau manie se va lua decizia, cel putin acestea sunt informatiile mele', a declarat atunci Borbely.

'Problema in care am ajuns acum este extrem de delicata', a declarat, ieri, pentru Mediafax, o sursa din echipa de experti in Protocolul de la Kyoto a unei institutii de mediu din Bucuresti.

Potrivit expertului citat, Romania 'va fi, cel mai probabil, suspen­data' in urma intalnirii de la Bonn, care a inceput joi. 'Colegii mei de-aco­lo vor face tot ce se poate pentru a evita suspendarea Romaniei, dar este foarte probabil ca nu vor putea sa ne scape de ea', a spus specialistul.

Cauza iminentei suspendari a Ro­maniei o constituie 'neincrederea in ca­pacitatea autoritatilor publice ro­mane de a gestiona problematica es­ti­marii emisiilor de gaze cu efect de sera la nivel national'.

'Mai precis, Bucuresiul nu a fost in stare sa raporteze corect cantitatea emisiilor de gaze cu efect de sera la nivel national, sa faca un asa-numit inventar al acestora', a explicat specialistul.

Surse din Ministerul Mediului si Pa­durilor au declarat, ieri, pentru Mediafax, ca, in conditiile iminentei sus­pendari a Romaniei, demiterea se­fului ANPM este deja stabilita. In­formatia nu a fost insa confirmata ofi­cial, o decizie a ministrului de re­sort in acest sens urmand sa apara, potrivit surselor citate, in urmatoarele cateva zile.

Potrivit statisticilor oficiale, Ro­ma­nia dispune de un surplus de 300 de milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, evaluate in urma cu 2009 de Ministerul Mediului la circa trei miliarde de euro. In 2011 pretul certificatelor, stabilit printr-un complicat mecanism al cererii si ofer­tei pe mai multe burse, a scazut la 5-6 euro pe unitate, fata de 10 euro in 2009-2010.

×